Atletem roku je potřetí Šebrle

Naprosto suverénně vyhrál olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle potřetí za sebou domácí anketu Atlet roku. Hlavní favorit dvaačtyřicátého ročníku hlasování odborníků obdržel maximální možný počet 880 bodů; na všech anketních lístcích byl tedy uveden na první pozici.

Druhé místo obsadil rovněž podle očekávání bronzový výškař z Atén i z halového mistrovství světa v Budapešti Jaroslav Bába, který vloni získal cenu pro nejlepšího juniora. Ani o jeho umístění nebylo s 782 body pochyb. Otevřený boj 'bramborových' vrhaček z olympiády o třetí místo vyzněl lépe pro diskařku Věru Cechlovou-Pospíšilovou. Ziskem 673 bodů porazila druhá atletka z loňského ročníku ankety oštěpařku Nikolu Brejchovou jen o třicet bodů.

Zbývající český medailista z vrcholných soutěží letošní sezony tyčkař Adam Ptáček skončil se stříbrem z halového MS až sedmý. Před něj dosadilo 88 hlasujících funkcionářů, trenérů a novinářů výškaře Svatoslava Tona a oštěpaře Jana Železného. Další místa v atletickém Top Ten obsadili dálkařka Denisa Ščerbová, diskař Libor Malina a vytrvalkyně Anna Pichrtová.

Ščerbová se stala královnou večera podle počtu obdržených zlatých cihliček, jejichž majiteli se od loňského roku stávají všichni nejlepší v desítce i vítězové vedlejších anket. Juniorská mistryně světa jednoznačně dominovala své věkové kategorii, kde na trůnu nahradila svého přítele Bábu, stala se i Objevem roku.

Navíc do tábora Ščerbové putuje i zbývající trofej, protože Trenérem roku se stal její a Bábův kouč Aleš Duda. Vítkovický trenér dostal o třináct hlasů přednost před trenérem olympijského vítěze Šebrleho Daliborem Kupkou.

Výsledky:

Atlet roku 2004:

1. Šebrle (desetiboj) 880 bodů, 2. Bába (výška) 782, 3. Cechlová-Pospíšilová (disk) 673, 4. Brejchová (oštěp) 643, 5. Ton (výška) 447, 6. Železný (oštěp) 357, 7. Ptáček (tyč) 327, 8. Ščerbová (dálka) 182, 9. Malina (disk) 165, 10. Pichrtová (maraton, běh do vrchu) 68.

Junior roku:

1. Ščerbová 83, 2. Z. Hejnová (400 m př.) 5.

Objev roku:

1. Ščerbová 31, 2. Baďurová (tyč) 11, 3. Z. Hejnová 10.

Trenér roku:

1. Duda (Bába, Ščerbová) 48, 2. Kupka (Šebrle) 35, 3. Šilhavý (Pospíšilová) 3, 4. Patera (Ptáček) 1.

LIDOVKY

obsah | Česká republika