Šebrle potřetí v řadě Atletem roku

Desetibojař Roman Šebrle byl v sobotu podle očekávání vyhlášen vítězem domácí ankety Atlet roku 2004. Olympijský vítěz z Atén, jenž dominoval i předešlým dvěma ročníkům, vyhrál hlasování odborníků s naprostou suverenitou a obdržel 880 bodů, což znamená, že na všech anketních lístcích figuroval na prvním místě.

Druhé místo obsadil rovněž podle očekávání bronzový výškař z Atén i z halového mistrovství světa v Budapešti Jaroslav Bába, který vloni získal cenu pro nejlepšího juniora. Ani o jeho umístění nebylo s 782 body pochyb. Otevřený boj 'bramborových' vrhaček z olympiády o třetí místo vyzněl lépe pro diskařku Věru Cechlovou-Pospíšilovou. Ziskem 673 bodů porazila druhá atletka z loňského ročníku ankety oštěpařku Nikolu Brejchovou jen o třicet bodů.

Zbývající český medailista z vrcholných soutěží letošní sezóny tyčkař Adam Ptáček skončil se stříbrem z halového MS až sedmý. Před něj dosadilo 88 hlasujících funkcionářů, trenérů a novinářů výškaře Svatoslava Tona a oštěpaře Jana Železného.

Double pro Ščerbovou

Další místa v atletickém Top Ten obsadili dálkařka Denisa Ščerbová, diskař Libor Malina a vytrvalkyně Anna Pichrtová.

Ščerbová se stala královnou večera podle počtu obdržených zlatých cihliček, jejichž majiteli se od loňského roku stávají všichni nejlepší v desítce i vítězové vedlejších anket. Juniorská mistryně světa jednoznačně dominovala své věkové kategorii, kde na trůnu nahradila svého přítele Bábu, stala se i Objevem roku.

Navíc do tábora Ščerbové putuje i zbývající trofej, protože Trenérem roku se stal její a Bábův kouč Aleš Duda. Vítkovický trenér dostal o třináct hlasů přednost před trenérem olympijského vítěze Šebrleho Daliborem Kupkou.

SPORT.CZ

obsah | Česká republika