Sportovcem roku je Roman Šebrle

Očekávaným vítězem ankety Sportovec roku se stal olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle. Na dalších místech tradičního hlasování, jehož výsledky byly vyhlášeny v pražském hotelu Hilton, skončili s odstupem druhý fotbalista Milan Baroš a třetí příčku obsadil výškař Jaroslav Bába.

Za nejlepší kolektiv žurnalisté zvolili fotbalové reprezentanty, kteří na mistrovství Evropy postoupili do semifinále a vybojovali bronzové medaile. Druhá skončila stříbrná párová čtyřka veslařů z aténské olympiády a třetí jsou hokejisté, bronzový tým ze Světového poháru.

Juniorem roku se stala držitelka stříbrné olympijské medaile ve střelbě ze sportovní pistole Lenka Hyková. Cenu Emila Zátopka pro sportovní legendu dostal tragicky zesnulý hokejový kouč Ivan Hlinka, převzala ji jeho manželka Liběna. "Byl to velký člověk, tady jsou všechna slova zbytečná," řekla do sálu, který slavnému a oblíbenému trenérovi dlouho aplaudoval vestoje.

Šebrlemu předal Korunu pro krále českého sportu prezident republiky Václav Klaus. "Tak trochu jsem to očekával, protože jsem byl jediným olympijským vítězem. Ale samozřejmě mě moc těší, že jsem se zařadil mezi legendy českého sportu, kterým se tuto anketu podařilo vyhrát," uvedl Šebrle, který zvítězil i v anketě Sportovní hvězda České televize.

"To mě těší neméně, protože je ta cena je od lidu," prohlásil třicetiletý atlet.

Druhý Baroš v žertu přemítal jak zaútočit na vrchol. "Příští rok není olympiáda, takže bychom mohli mít šanci i my ostatní," řekl do telefonu v přímém přenosu České televize. Fotbalisté podle něj mohou v anketě pomýšlet vysoko především v roce 2006, kdy se bude hrát mistrovství světa. "Jestli něco dokážeme, mohli bychom uspět," uvedl nejlepší střelec letošního Eura.

Výškař Jaroslav Bába byl ze třetího místa překvapen. "To mě skoro šokovalo, muselo to být hodně těsné. Dopadlo to pro mě moc dobře, byl to nejlepší možný dárek k Vánocům," řekl bronzový olympijský medailista.

Druhého kola ankety se zúčastnilo celkem 212 členů Klubu sportovních novinářů. Šebrleho dalo na první místo 195 hlasujících, osmkrát byl první Baroš a pětkrát hokejista Jaromír Jágr.

Na dvou anketních lístcích figurovala na první pozici lyžařka Kateřina Neumannová, jednou Bába i Nedvěd. Mezi kolektivy byli na prvním místě fotbalisté ve 188 případech, párová čtyřka byla nejlepší podle názoru dvaceti sportovních žurnalistů.

Fotbalisty na slavnostním ceremoniálu zastupovali Tomáš Rosický a reprezentační asistent Miroslav Beránek, jenž přišel místo nemocného Karla Brücknera. Chyběl Jágr, který už odletěl do Ruska, a nepřijela ani Neumannová. Sedmá v anketě měla dnes startovat v závodu Světového poháru v Ramsau, ale kvůli nemoci v Rakousku neběžela.

Z loňské desítky byli letos v užší nominaci jen obhájce vítězství v obou hlavních anketách Sportovec roku a Sportovní hvězda České televize Nedvěd a Šebrle. Mezi elitou chyběli tři olympijští medailisté - bronzová střelkyně Kateřina Kůrková a deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, v Aténách rovněž třetí.

"Ti dva medailisté mi v desítce chybějí, naopak mi tam přebývají dva fotbalisté," řekl Šebrle. Na druhé místo by zařadil výškaře Bábu. "Atletiky si cením víc než střelby a jachtingu. Ale medailisté z olympijských her by v desítce být měli," tvrdil.

Šebrle obdržel odměnu 250.000 korun, na dalších místech v anketě je částka odstupňována a ještě desátý sportovec v pořadí bude bohatší o 50.000 korun. Nejlepší kolektiv si rozdělí 100.000 korun, junior získá polovinu. "Jak s tím naložím? Mám nějaké plány na příští rok, ale ty neprozradím," dodal Šebrle.

Výsledky

Sportovec roku: 1. Šebrle (atletika) 2056 bodů, 2. Baroš (fotbal) 1355, 3. Bába (atletika) 1268, 4. Nedvěd (fotbal) 1263, 5. Šmídová (jachting) 1215, 6. Jágr (hokej) 1077, 7. Neumannová (klasické lyžování) 1020, 8. Čech (fotbal) 906, 9. Capalini (moderní pětiboj) 778, 10. Hyková (sportovní střelba) 651.

Kolektiv roku: 1. fotbalisté ČR 668, 2. párová čtyřka veslařů 349, 3. lední hokejisté ČR 308.

Sportovní hvězda České televize: 1. Šebrle 29.573, 2. Neumannová 14.941, 3. Kovář (paralympijské, plavání) 9601, 4. Volf, Štěpánek (vodní slalom) 8376, 5. Kresta (motorismus) 8015, 6. fotbalisté ČR 6270, 7. Kůrková (sportovní střelba) 3287, 8. hokejisté ČR 2334, 9. párová čtyřka veslařů Jirka, Hanák, Karas, Kopřiva 2168, 10. Šmídová 2061.

Junior roku: 1. Hyková, 2. Kreuziger (cyklistika), 3. Ščerbová (atletika). Sportovní legenda: Ivan Hlinka.

iDNES

obsah | Česká republika