Senátoři vybrali svých sedm prozatímních europoslanců

Senát ve čtvrtek schválil nominaci svých sedmi z 24 prozatímních poslanců Evropského parlamentu, kteří budou zastupovat Česko po vstupu do Evropské unie od 1. května do 20. července, kdy se mandátu ujmou řádní poslanci zvoleni v červnových volbách.

Zbývajícími 17 prozatímními europoslanci se stanou členové Poslanecké sněmovny, pravděpodobně také pozorovatelé. Dolní komora by měla jejich nominaci schvalovat v úterý 6. dubna.

"Vzhledem k poměrně krátké době, která bude zbývat od 1. května do 20. července 2004, se v nových členských zemí nebudou konat specielní evropské volby, jako tomu bylo v případě Rakouska Švédska a Finska při poslední vlně rozšíření v roce 1995," vysvětlil kooptaci českých zákonodárců do EP místopředseda Senátu Jan Ruml (US-DEU).

Senát rozhodl o tom, že se prozatímními europoslanci stanou Alena Palečková, Luděk Sefzig a Jiří Pospíšil (všichni ODS), Richard Falbr (ČSSD), Daniel Kroupa (za ODA) a Josef Vaculík (KDU-ČSL). Sedmým členem týmu se stala nestranička Helena Rögnerová, lídr unionistické kandidátky pro volby do EP, která i na místě pozorovatele vystřídala Roberta Koláře (US-DEU). Do EP kandidují také Falbr a Kroupa.

Za sněmovnu by se prozatímními europoslanci měli stát nynější pozorovatelé Milan Ekert, Petr Lachnit, Vladimír Laštůvka, Libor Rouček, Petr Šulák, Miloš Titz (všichni ČSSD), Miroslav Beneš, Hynek Fajmon, Helena Mallotová, Miroslav Ouzký, Jan Zahradil (všichni ODS), Kateřina Konečná, Jiří Maštálka, Miloslav Ransdorf (všichni KSČM), Vilém Holáň, Jaroslav Lobkowicz (oba KDU-ČSL) a Pavel Svoboda (US-DEU).

257 EUR za den

"Dočasní poslanci budou mít veškerá práva a povinnosti poslanců Evropského parlamentu," uvedl Ruml. Budou dostávat 257 eur (8000 korun) za každý den pobytu na zasedání v Bruselu nebo ve Štrasburku, ať už jde o plénum, výbory nebo poslanecké kluby. Tuto sumu berou už jako pozorovatelé.

K tomu jim přibude částka 3620 eur (přes 110 000 korun) měsíčně na provoz kanceláře - telefony, poštovné a jiné potřeby. Za dva a půl měsíce to dělá 275 000 korun. Až 12 305 eur (přes 380 000 korun) budou moci požadovat na asistenty a sekretářky. Nebudou mít ale nárok na tříměsíční odstupné.

NOVINKY

obsah | Česká republika