Pomoc pro zaplavené schválena

Senátoři na nedělním mimořádném zasedání schválili balík zákonů, které zemi usnadní zvládnout škody z ničivých záplav. Senát například rozhodl o dotaci 150 tisíc korun pro lidi, kterým povodně zničily bydlení. Majitelé poničených domů zase mohou žádat o půjčku 850 tisíc korun s úrokem 2 procenta a splatností dvacet let. Prezident Václav Havel příslušné zákony podepsal krátce po schválení. Prezidentův podpis se objevil také pod zákonem, který kabinetu umožní, aby na likvidaci povodňových škod použil tři miliardy korun z letošních mimořádných státních příjmů z emisí dluhopisů. Prostředky budou sloužit na záchranné práce a první fázi obnovy území postiženého povodněmi - na financování programů sloužících na zajištění bydlení pro lidi a na podporu poškozených firem a podnikatelů.

Povodně odsunuly uzavření kandidátek

Senátoři také vyšli vstříc obcím, jejichž představitelé by mohli mít problémy po nedávných povodních. Senát schválil, že s odevzdáním kandidátek do podzimních komunálních voleb mohou počkat o týden. Původně musely mít strany tyto listiny hotové do 27. srpna. Nyní mají čas do 3. září. Volby se uskuteční 1. a 2. listopadu. "Chceme tím umožnit, aby ve vesnicích, které byly částečně postiženy záplavami a kde starosta a všichni ostatní pomáhají odklízet, stihli podat kandidátky," řekl v pátek ministr vnitra Stanislav Gross. Podle něj by se totiž klidně mohlo stát, že ti, kteří pomáhají, by to na rozdíl od ostatních nemuseli stihnout. "Přesto je ale jasné, že v těch vesnicích, které povodeň poničila úplně, volby asi vůbec nezvládnou. Pak by se konaly asi náhradní, někdy v březnu," dodává Gross.

Špidla: při povodních jsme obstáli

Premiér Vladimír Špidla v projevu před senátory prohlásil, že Česká republika při ničivých povodních obstála. "Obstála jako sociální stát založený na demokratickém principu a připravený podpořit své občany," řekl na mimořádné schůzi Senátu, na níž horní komora schválila návrhy zákonů, které v pátek schválila Poslanecká sněmovna na pomoc záplavami poničených měst a obcí. Špidla zdůraznil, že letošní povodeň je zřejmě největší katastrofou svého druhu v dějinách země. Voda postihla deset ze čtrnácti krajů a v nich 43 okresů. Částečně nebo úplně byly zaplaveny obce a města v šesti krajích a 26 okresech. Dobré výsledky záchranných prací ukazují podle premiéra nejen připravenost záchranných sborů, ale i sílu občanské společnosti. "Kdyby naši lidé nebyli schopni podpořit své sousedy v nouzi, nebylo by možné tuto situaci tak dobře zvládnout," řekl. "Naší prioritou je, aby do zimy mělo střechu nad hlavou co nejvíc lidí postižených povodněmi. Pokud to dokážeme, aby to byli všichni," prohlásil. Celkem 99 obcí, včetně pražských čtvrtí, bylo zatopeno zcela. O život přišlo podle dosavadních informací 14 lidí. Evakuováno bylo 220.000 osob. "Této evakuaci můžeme vděčit za to, že ztráty na lidských životech byly velmi nízké, byť přesto v takovémto okamžiku žádné číslo není dost malé," řekl Špidla.
iDnes, (r)

obsah | Česká republika