Seznam.cz zažaluje Novu kvůli reportáži

Internetový portál Seznam. cz připravuje žalobu na televizi Nova kvůli reportážím, které stanice odvysílala ve svém zpravodajství.

"Dvě reportáže, které proběhly ve vysílání Televizních novin, nás velmi poškodily, neboť vyslaly mezi naše uživatele poplašnou zprávu, sdělila mluvčí Seznamu Rita Gabrielová.

Nova ve svém pořadu uvedla, že databázi Seznamu částečně vykradl počítačový pirát a získal tak uživatelská jména a hesla do e-mailových schránek několika desítek lidí. Toho poté mohl zneužít.

Firma to popírá a uvádí, že došlo ke krádeži uživatelských hesel u pouhých osmi uživatelů, kteří byli na stejné síti v jedné počítačové učebně základní školy. Celé to měl přitom způsobit jejich spolužák. Seznam se také domnívá, že reportáže poškodily jeho dobré jméno a důvěru jeho klientů a spolupracovníků. Firma proto chce bránit svou pověst soudní cestou.

Podle Gabrielové se bude Seznam domáhat náhrady škody ve výši desítek milionů korun. Do vyřešení celé věci zastavil také veškerou inzerci na Nově a také některé projekty připravované společně s televizí Nova. Zároveň s žalobou firma podá na televizní stanici také trestní oznámení.

"Portál Seznam.cz televizi Nova už v pátek potvrdil, že hesla unikla, vše předali policii a sami hledají viníka. Až o den později šéf Seznamu pan Lukačovič oznámil, že toto tvrzení je lež a databáze portálu Seznam. cz napadena nebyla," reaguje mluvčí Novy Veronika Šmítková. K tomu dodává, že tuto verzi tedy Nova v neděli odvysílala a není jí jasné, proč ji Seznam nezveřejnil již v pátek.

MICHAL KUČERA

obsah | Česká republika