Skotové chtějí taxikáře z Prahy

Majitelé skotské taxislužby Station Taxis nemohli měsíce najít v celé Velké Británii nové zaměstnance. V uplynulých týdnech proto v zoufalství ujeli tisíce kilometrů po rozšířené Evropské unii. Nakonec své řidiče našli - v České republice, konkrétně v Praze. Napsal v úterý internetový deník Scotsman.

Firma Station Taxis založila dokonce v Praze speciální školu, kde se její budoucí zaměstnanci učí základům silničního provozu a osvojují další pravidla nutná k životu v zahraničí. Vše trvá měsíc.

Podmínkou přijetí do kurzu je plynulá angličtina. Poté, co projdou zkouškami, vycestují do Skotska. Tam na ně ještě čekají další testy, mj. zda zvládají britská pravidla provozu.

Do Británie už odjeli tři Češi. Další čtyři muži se na cestu chystají do konce dubna. Jejich cílovou stanicí bude město Darlington. Za týdenní směnu si v tamních ulicích vydělají Češi od 200 do 300 liber (asi 8,6 tis. - 12,9 tis. Kč). Scotsman v této souvislosti uvádí, že v ČR by si za stejné období přišli jen na 80 liber (asi 3,4 tis. Kč).

Manažer Station Taxis Andy Watson uvádí, že zaměstnávání cizinců je výhodné pro všechny. Skotové budou mít zajištěné služby, Češi si vydělají peníze a firma vyřeší zdánlivě nekonečné hledání zaměstnanců. A že mají taxikáři z Prahy špatnou pověst? "Říká se hodně věcí, i o Britech," shrnul Watson.

Velká Británie jako jedna z mála zemí "staré" Evropské unie po rozšíření společenství v květnu 2004 uvolnila svůj pracovní trh pro občany desítky nových členských států.

NOVINKY

obsah | Česká republika