Nejslavnější Čech? Jednoznačně Masaryk

Jaromír Jágr běhá okolo sálu o závod nejrychlejší kolečko s Emilem Zátopkem, Václav Klaus radí Karlu IV., jak nejlépe financovat provoz jeho univerzity a Karel Gott střídavě prosí Bedřicha Smetanu a Antonína Dvořáka, aby mu napsali nový šlágr. Tak nesourodě by asi vypadal společenský večírek, na němž by se sešlo třicet nejslavnějších osobností českých dějin, tak jak je dnes lidé vidí. Vše by sledoval s moudrým nadhledem Tomáš Garrigue Masaryk. Před zavřenými dveřmi sálu by pak nervózně přešlapoval Julius Fučík, na nějž pozvánka do elitní společnosti nezbyla. Právě takový žebříček největších českých osobností sestavilo bezmála dvanáct set lidí v průzkumu, který zorganizovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění v prosinci loňského roku.

Masaryk nemá konkurenci

Řečeno sportovní terminologií, Masaryk své soupeře porazil rozdílem třídy. Na první místo ho dosadily dvě třetiny účastníků průzkumu. Druhý Karel IV. získal "jen" čtyři hlasy z deseti. "Prvenství Masaryka mě nepřekvapuje. Jako vítěze bych ho tipoval už dopředu," hodnotí výsledky šetření analytik centra Jiří Červenka. Podle sociologa Jiřího Buriánka má Masaryk pro vítězství v podobných anketách všechny předpoklady. "Je to dostatečně známá historická osobnost, která však stále má i aktuální přesah. Jeho jméno se proto lidem při hledání nejslavnější osobnosti snadno vybaví."

Za směrodatné výsledky z podobných průzkumů však Buriánek považuje nanejvýš prvních pět šest míst. "Tam se ještě projevuje skutečně masová odezva. Další pořadí už ovlivňují nahodilé jevy. Nehledal bych v tom žádné velké poselství, spíš to berme jako zajímavost," míní sociolog. Pořadí z průzkumu Masaryk, Karel IV., Hus, Havel a Komenský považuje za odpovídající. "Řekl bych, že je to téměř učebnicový dějepisný standard."

Komunisté prosadili favority

Armádní generál a někdejší československý prezident Ludvík Svoboda se vešel do první desítky. Vladimír Remek sklidil větší úspěch než patron českého národa svatý Václav a své příznivce měli v průzkumu i Julius Fučík či Jan Šverma. Jmen spojených s komunistickým režimem není v žebříčku popularity zrovna málo. "Ať už si o politické orientaci těchto osobností myslíme cokoli, pro řadu lidí to jsou stále hrdinové," říká Jiří Červenka. Za podporou Jana Švermy stojí podle něho jasná podpora současných příznivců KSČM. "Dotaz na největší osobnost českých dějin byl součástí celého balíku otázek. U respondentů sledujeme i jejich politickou orientaci, a tak víme, že například Švermu uváděli do dotazníku právě stoupenci komunistů."

Legendy z Nagana nejsou definitivní

Stačil zisk zlaté olympijské medaile na hokejovém turnaji v Naganu Haškovi a Jágrovi, aby se natrvalo zařadili mezi české legendy? "Na takové hodnocení je ještě brzy. Bylo by zajímavé loňský průzkum opakovat a sledovat, zda si hokejisté, zvlášť nyní, kdy po zlatých letech přišly první porážky, své pozice mezi legendami udrží," míní Červenka a zároveň upozorňuje, že sama olympijská medaile automaticky úspěch nezaručí. "Podívejte se třeba na Kateřinu Neumannovou. Ta se mezi tipy lidí vůbec neobjevila."

Na srovnávací výsledky však bude nutné počkat nejméně dva roky. "Dělat podobný průzkum častěji nemá smysl. Dříve než za dva nebo tři roky se žebříček nijak výrazně nezmění," vysvětluje vedoucí Centra pro výzkum veřejného mínění Adéla Seidlová, která průzkum národní identity připravila. Porovnat současný žebříček například s tím, koho by lidé za největší osobnost uvedli v normalizačních sedmdesátých letech minulého století, možné není. Minimálně od roku 1967 se totiž žádný podobný průzkum oficiálně v České republice neuskutečnil.


Kolik kdo dostal hlasů v anketě o "největšího" Čecha

v procentech

1. Tomáš G. Masaryk 65,3
2. Karel IV. 39,8
3. Jan Hus 35,2
4. Václav Havel 27,3
5. J. A. Komenský 24,9
6. Jan Žižka z Trocnova 15,0
7. Jan Palach 14,1
8. Edvard Beneš 12,3
9. Emil Zátopek 10,8
10. Ludvík Svoboda 8,5

Bedřich Smetana 8,5, Jan Železný 7,4, Antonín Dvořák 6,3, Václav Klaus 6,3, Jaromír Jágr 6,1, Karel Čapek 6,0, František Palacký 6,0, Dominik Hašek 5,4, Karel Gott 5,4, Alexander Dubček 4,9, Jaroslav Heyrovský 4,6, Milada Horáková 4,6, Božena Němcová 4,4, Vladimír Remek 4,3, Jiří z Poděbrad 3,7, sv. Václav 3,4, Jaroslav Seifert 3,2, Jan Masaryk 3,0, Karel Havlíček Borovský 2,9, Jan Zajíc 2,5, Julius Fučík 2,4, Přemysl Otakar II. 2,1, Tomáš Baťa 2,1, Jan Šverma 2,1, Věra Čáslavská 2,0, Jan Opletal 1,8, Heliodor Píka 1,8, Petr Pithart 1,8, Milan Rastislav Štefánik 1,7, Otto Wichterle 1,6, Alois Jirásek 1,5, Miloš Zeman 1,5, Roman Šebrle 1,4, Tomáš Dvořák 1,3, Anežka Česká 1,2, kardinál František Tomášek 1,1, Marie Terezie 1,1, Jaroslav Hašek 1,1, Jan Evangelista Purkyně 1,0, Miloš Forman 1,0

Pozn.: V tabulce jsou zachyceny osobnosti, které jmenovitě uvedlo alespoň 1 % z dotázaných (soubor činil 1183 respondentů ve věku od 15 let).

Méně než 1 %, ale aspoň 0,5 % dotázaných byly uvedeny následující osobnosti:

Jan Werich, Rudolf II., Karel Kryl, Josef Kajetán Tyl, dr. Josef Švejcar, Petra Buzková, Václav IV., Vlasta Burian, Klement Gottwald, Juraj Jánošík, Cyril a Metoděj, Jan Kubiš, Jozef Gabčík, dr. Jan Janský, Jan Neruda, Leoš Janáček, Václav Fischer, Štěpánka Hilgertová, František Křižík, Vladimír Špidla, Lucie Bílá, Stanislav Gross, Adolf Opálka, Ema Destinnová, Michael Kocáb, Ivan Hlinka, Zdeněk Svěrák, gen. František Fajtl, Josef Lux, praotec Čech, Alfons Mucha, Vladimír Menšík, Jan Lucemburský, Alois Rašín, Gustáv Husák a Václav II.

DAVID MACHÁČEK, MF DNES

obsah | Česká republika