Svobodná Evropa slaví desátý rok v Praze

Rádio Svobodná Evropa slaví desátý rok vysílání z České republiky. V roce 1995 se jeho sídlo přestěhovalo z Mnichova do pražské budovy bývalého Federálního shromáždění. Na slavnostním setkání k jubileu promluvil také bývalý český prezident Václav Havel.

"Svoboda nemůže existovat bez solidarity," řekl Havel. Proto je podle něj pro Česko ctí, že Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) vysílá z Prahy. Je to podle něj důležité pro naši vnitřní svobodu. Právě Václav Havel Svobodnou Evropu v 90. letech do Prahy pozval. Politici, novináři, zástupci nevládních organizací a další hosté ho na slavnostním shromáždění přivítali aplausem ve stoje.

"Tak jako byli mnozí solidární s námi, když jsme usilovali o svobodné poměry, tak my teď musíme být solidární s těmi, kteří o ně v nelehkých podmínkách teprve usilují," řekl nejslavnější český disident Havel.

Dále připomněl, jak za totalitního režimu byla Svobodná Evropa jedním z hlavních svobodných zrcadel poměrů v komunistickém Československu. Sehrála také roli prostředníka mezi opozicí a veřejností. Stejnou úlohu hraje RFE/RL nadále v zemích, kde zatím nemohou fungovat svobodná média.

Premiér Paroubek řekl, že je Česká republika hrdá na to, že "Svobodka" vysílá z Prahy. Republika je podle něj připravená stanici hostit, dokud to její poslání bude vyžadovat.

Prezident RFE/RL Thomas Dine označil za symbolické, že se Svobodná Evropa před deseti lety přestěhovala právě do Prahy. "Tam, kde kdysi vládl prapor tyranie, nyní proudí svobodné informace," řekl. Svobodnou Evropu čeká do tří let další stěhování. Má přesídlit z centra města do moderní budovy na Hagiboru.

(nel) ČTK

obsah | Česká republika