Slováci využijú boom stavebníctva v Čechách

Českým stavebným firmám vzrastá konkurencia. Vďačia za to najmä rozšíreniu Európskej únie. Dostatok práce aj peňazí robí z ČR lákavý stavebný trh. Ten český je navyše úplne otvorený, na rozdiel od stavebných trhov západoeurópskych krajín.

Za 10 rokov by sa mali v Českej republike vybudovať stavby za 4 bilióny Kč, v prepočte 5,1 bilióna Sk. Uvádza to analýza Zväzu podnikateľov v stavebníctve. "Nie je isté, či všetky zisky skončia v ČR. Na trhu sa začínajú objavovať firmy z nových členských krajín únie, konkurencia vzrastá," uviedol Miloslav Mašek, generálny riaditeľ zväzu.

Dostatok práce aj financií robí z ČR lákavý stavebný trh. Začínajú sem prichádzať firmy predovšetkým zo Slovenska. Len v januári vzrástla zahraničná produkcia slovenských stavebných firiem medziročne o dve tretiny. "Konkurencia firiem z nových členských štátov sa k nám určite dostane. Pri tendroch na výstavbu železničných tratí sa objavujú aj slovenské firmy," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Strabag Jiří Svoboda. Pripomenul, že český trh je úplne otvorený, na rozdiel od trhov západoeurópskych krajín.

Príchodom nových firiem vzrastie tlak na znižovanie cien, aby české stavebné podniky oproti lacnejším východoeurópskym spoločnostiam uspeli. Tým sa však znížia vlastné investície a obnova technológií, čo dlhodobo môže viesť k zaostávaniu českého stavebníctva.

PRAVDA

obsah | Česká republika