Spartu kupují Slováci

Společnost J&T se stane majitelem Sparty. Během včerejška probíhala poslední jednání o prodeji českého fotbalového klenotu. Ten míří opět do slovenských rukou. Před současnými vlastníky totiž na Letné vládl šéf košického kolosu VS Alexander Rezeš.

Německý podnikatel Axel Diekmann a prezident Sparty Vlastimil Košťál naplnili svůj plán. Pět let drželi klubové akcie, které teď prodávají novému majiteli.

Kdo jím bude? Téměř jistě slovenská investiční společnost J&T. Potvrzují to i informace, které LN získaly od zdroje blízkého vedení Sparty. Podle něj bude dohoda s J&T zpečetěna nejpozději dnes.

Oficiální zdroje zatím mlží. "Nemůžeme zprávy o prodeji klubu nijak komentovat, protože ještě není nic hotovo," sdělila mluvčí Sparty Lenka Raková.

"Transakce zásadně nekomentujeme, náš zájem o Spartu nepotvrdím ani nevyvrátím," řekl mluvčí J&T Petr Málek.

Telefon včera nezvedal ani prezident klubu Košťál. "Už máme se zájemcem o koupi uzavřené veškeré obchodní náležitosti, jako jsou cena, platba, podmínky převzetí a podobně. Dolaďujeme pouze poslední detaily," připustil ovšem Košťál v rozhovoru pro pondělní vydání deníku Sport.

Zároveň přiznal, že z původních čtyř vážných zájemců zbyly pouze dva a jedním z nich je společnost J&T. Během posledních tří měsíců se o Spartu zajímal český gigant PPF i thajský premiér Šinavatra, který nakonec vstoupil do anglického Liverpoolu. Košťál chce klub prodat ještě před odjezdem reprezentace na mistrovství Evropy do Portugalska. U národního týmu působí jako manažer.

Cena Sparty se pohybuje kolem 900 milionů korun. Od nich si kupec odečte úvěr na tréninkové centrum na Strahově, který dosahuje zhruba 230 milionů.

Za své peníze společnost J&T získá stadion na Letné, strahovský areál, veškerý majetek klubu i jeho hráče. Prezidentem Sparty s největší pravděpodobností zůstane Košťál, který nyní zároveň drží čtyři procenta akcií. Zbytek vlastní německý zubař a majitel vydavatelství Verlagsgruppe Passau Axel Diekmann.

Ten v květnu 1999 koupil klub od bossa Východoslovenských železáren Alexandra Rezeše za 300 milionů korun. Musel ovšem po předchozím majiteli splácet půlmiliardový úvěr. Podle Košťála se chce Diekmann nyní soustředit především na své vydavatelské aktivity.

J&T spravuje miliardový majetek

Kdo přichází nyní? Slovenská skupina J&T obchoduje s cennými papíry, vlastní investiční fondy a banku, staví kancelářské budovy. Firma spravuje majetek v hodnotě několika miliard korun. V jejím čele stojí mladí podnikatelé Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič.

Teď se chystají investovat do Sparty. Co se dá od nového majitele čekat? Když Košťál v březnu poprvé hovořil o prodeji klubu, slíbil, že ho svěří jen takovému zájemci, který se postará o jeho další rozvoj.

"Nový vlastník má určitě sílu na to, aby současný kádr udržel pohromadě, a ještě ho případně vhodně doplnil," zopakoval prezident pro Sport.

Současní majitelé provoz klubu hradili především z prodeje největších hvězd. Kádr se významně měnil téměř každého půl roku.

Pokud se Košťálova vize naplní, mělo by současné letenské mužstvo zůstat pohromadě a získat i další posily. Očekávaný výsledek? Především útok na dosud pevně uzamčené brány čtvrtfinále Ligy mistrů.

MARTIN FILIP

obsah | Česká republika