Vladimír Špidla bude eurokomisařem

Lídři vládní koalice se v pátek na ranním jednání shodli, že nominují končícího premiéra Vladimíra Špidlu na eurokomisaře. Ten nabídku bere. V Bruselu nahradí Pavla Teličku. O tom, že Špidla nabídku přijal informovalo v pátek Právo. "Pokud tato nabídka bude, tak já ji neodmítnu," potvrdil v pátek dopoledne svůj zájem Špidla.

"Je to pro mě logická cesta a příležitost účastnit se projektu, kterému věřím," řekl ČTK Špidla. Připomněl, že důležité pro úspěch v komisi je také mít politické zázemí. Podstatné mu také v této souvislosti připadá jeho členství ve vládě.

Gross ho chtěl mít spíš doma

Vedle postu v Bruselu pro Špidlu bylo ve hře také předsednictví Sněmovny. Jak přiznal Právu úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross, byl by raději expremiéra viděl právě ve vedení Sněmovny. "Chci respektovat Špidlovo rozhodnutí, ať bude jakékoli," dodal.

Podle zdrojů z ČSSD Grossovi nešlo ani tak o Špidlu, jako o setrvání dosavadního eurokomisaře Pavla Teličky v jeho funkci, do které ho schválila Špidlova vláda letos na pět let. Telička totiž není napojen na žádnou politickou skupinu v ČR a tak by byl loajální k soc. dem., která ho do funkce dosadila.

Grossovo politické okolí dokonce naznačuje, že i přes respektování Špidlova přání jít do Bruselu nemusí být situace s odchodem Teličky z Evropské komise pro Grosse příjemná. Ke stylu úřadujícího šéfa soc. dem. totiž patří, že se snaží nevytvářet politické nepřátele. Kdyby se však bralo jako hotová věc, že Špidlu do Bruselu protlačil Gross, mohl by se potenciální premiér obávat, že Telička nikdy nebude patřit k jeho spojencům.

Odpovídá tomu i Grossova oficiální reakce pro Právo: "Formulace o tom, že jsem nabízel funkci eurokomisaře, je hodně nepřesná. Hovořili jsme o různých možnostech dalšího uplatnění Vladimíra Špidly. Řekl jsem, že budu respektovat jeho rozhodnutí. Pravda je, že jsem preferoval spíše působení Vladimíra Špidly na domácí politické scéně."

Telička v Bruselu pravděpodobně zůstane

Telička podle svého středečního vyjádření vnímá debatu o dalším obsazení úřadu komisaře v souvislosti s vládní krizí v České republice. Vychází nadále z toho, že byl jmenován do roku 2009 a že z profesionálního hlediska mu nemůže nikdo nic vytknout.

Podle neověřených informací by však Telička ani poté, co by ho vystřídal Špidla, Brusel opustit nemusel, neboť by se mohl stát velvyslancem ČR v EU, kde by mohl nahradit Jana Kohouta.

(ada, alm, nig), PRÁVO

obsah | Česká republika