Ze stovek vlaků zmizí průvodčí

České dráhy se snaží šetřit: letos se chystají propustit desítky průvodčích. "Dobrý den, kontrola jízdenek, prosím." Tuto větu, která již dlouhá léta vítá cestující v českých vlacích, budou mít pasažéři možnost slyšet stále méně.

Narazit na vlak, v němž si cestující musí sám označit jízdenku v automatu, přestává být vzácností. Vagony bez průvodčích už dnes jezdí na plné čtvrtině tratí.

Z 214 železničních tratí, které provozují České dráhy, tato praxe platí na 52, většinou regionálních trasách. Na některých dalších tratích se cestující sami odbavují u méně vytížených, zpravidla večerních spojů. "Jde o jednu z forem, jak snížit náklady a zvýšit jejich hospodárnost," říká mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Mnohé trati se jak známo potýkají s odlivem cestujících, a toto je podle Štáhlavského jeden z kroků, jak na nich zachránit provoz i do budoucna.

České dráhy na letošní rok hlásí další vlnu masivního propouštění. Zatímco v loňském roce přišlo o práci 10 tisíc lidí, letos to budou další čtyři tisíce osob.

"Půjde průřezově o různé profese včetně administrativy. Řada zaměstnanců odejde do předčasného důchodu," vysvětluje mluvčí Šťáhlavský.

Podnik, který dosud zaměstnává 62 tisíc lidí a v roce 2004 hospodařil se ztrátou 674 milionů korun, si od tohoto kroku slibuje úspory v desítkách milionů korun.

Bez průvodčích už 12 let

Nápad vypravovat vlaky bez průvodčích není žádná novinka. České dráhy s touto praxí začaly již v roce 1994. Na přelomu letošního roku přidaly na seznam dalších devět tratí. Na některých tratích jsou cestující povinni nastupovat do vlaku pouze předními dveřmi, kde jejich jízdenky kontroluje místo průvodčího strojvedoucí.

Kromě příhraničních tratí (například z Kunčic nad Labem do Vrchlabí či z Lovosic do Teplic v Čechách) jezdí vlaky bez průvodčích i mezi Olomoucí a Nezamyslicemi nebo Havlíčkovým Brodem a Veselí nad Lužnicí. Tedy z měst, jež leží na klíčových dopravních tepnách a jezdí po nich dálkové spoje, nejmodernější soupravy Pendolino či mezinárodní vlaky EuroCity.

Šance pro černé pasažéry?

Nasazení vlaků, v nichž nikdo nekontroluje lístky, může samozřejmě lákat pasažéry k jízdě načerno. "Možné to je, ale pokud bude někdo po pár kilometrech přesedat, tak se mu to nevyplatí. Lístek si bude muset koupit pak a navíc riskuje, že ho vyhmátne revizor," říká pokladní Českých drah, která si nepřála uvést své jméno ani stanici, kde pracuje.

Upravený přepravní řád nařizuje černým pasažérům pokuty v řádu stokorun. Pokud si cestující nekoupí nebo neoznačí lístek a do vlaku přijde revizor, měl by zaplatit osm stovek pokuty. Rozhodne-li se cestující zaplatit hotově na místě, zaplatí o polovinu méně.

Pasažéři si ve vlaku bez průvodčích nemusí označovat traťovou, síťovou ani mezinárodní jízdenku. To samé platí pro zpáteční jízdenky zakoupené v rámci služby Kilometrická banka.

JIŘÍ ŠTEFEK, MF DNES

obsah | Česká republika