Srba dostal za přípravu vraždy novinářky 8 let

Na 8 let do vězení s ostrahou poslal dne českobudějovický krajský soud bývalého generálního sekretáře ministra zahraničí Karla Srbu. Shledal ho vinným z přípravy vraždy Sabiny Slonkové. Eva Tomšovicová si odsedí 6 let, stejně tak Michal Novotný. Na 4 roky půjde za mříze Petr Volf, Jiří Slavík dostal dvouletou podmínku s odkladem na 3 roky.

"Nejvyšší míru zavinění jsme shledali u obžalovaného Srby," konstatoval předseda senátu Slavomír Cirhan, podle kterého měla být motivem činu snaha zabránit tomu, aby zmíněná novinářka pokračovala v rozkrývání rozsáhlé korupční aféry na ministerstvu. Srba se na místě proti rozsudku odvolal. Státní zástupce, i ostatní odsouzení se k případnému odvolání ještě nevyjádřili.

Rozsudky jsou nižší

Hlavnímu aktérovi soudního procesu, Srbovi, přitom státní zástupce Barnabáš Liška navrhl trest ve výši třinácti let vězení. Dalším obžalovaným podnikatelům Tomšovicové a Novotnému hrozilo dvanáct let, Petru Volfovi šest let. Jiřímu Slavíkovi, který obstaral téměř kilogram trhaviny semtex, hrozila podmínka - nevěděl prý, na co je látka určená.

Soud napomenul Srbovy ženy

Verdikt soudu si někdejší vysoký státní úředník, v jehož automobilu nalezli policisté při prohlídce zhruba 30 miliónů korun v české měně a amerických dolarech, pistoli a tři takzvané střílející tužky, vyslechl se vztyčenou hlavou. Po legendární sebedůvěře, kdysi velmi vlivného muže, však přesto nezůstala ani stopa. Snad jen stále pečlivě udržovaný sestřih a kvalitní oblek, jej výrazně odlišovaly od ostatních čtyř obžalovaných.

Na slova předsedy senátu, která jej usvědčovala z plánování vraždy, nereagoval, pouze si cosi nervózně zapisoval na kus papíru. Naopak dvě Srbovy ženy, bývalá manželka Aranka a současná Markéta si od Cirhana vysloužily napomenutí, za nevhodné chování. "Manžel je nevinný. Soud rozhodoval na základě výpovědi jedné ženské, která evidentně lže," řekla po skončení jednání Právu Srbova manželka Markéta.

Za vraždu půl miliónu korun

Podle obžaloby si měl Srba u Tomšovicové objednat vraždu nepohodlné novinářky, která ve svých článcích upozorňovala na jeho rozsáhlý majetek, podezřelé obchodní aktivity a machinace se státními zakázkami. Tomšovicová pak měla požádat o zprostředkování fyzické likvidace Novotného, který spolu s Volfem najal na vraždu recidivistu Karla Rziepela - Jánského, známého ve vimperském podsvětí pod přezdívkou Citrón. Rziepel ale spolupracoval s policií a ta následně celou skupinu pozatýkala. Jak vypověděl Novotný byla cena za vraždu stanovena na půl miliónu korun.

V průběhu hlavního líčení, které s přestávkami trvalo bezmála čtyři měsíce, se soud zabýval obrovským množstvím důkazního materiálu. Vedle celé řady svědků před senátem stanuli soudní znalci, jednací síní zněly záznamy z policejních odposlechů telefonických rozhovorů či výpovědi z přípravného řízení, předseda senátu přečetl stovky stran s listinnými důkazy.

Srba podíl na přípravě vraždy popírá

Srba s podporou svých obhájců, Miroslava Kříženeckého a Víta Širokého, svůj podíl na přípravě smrtícího útoku stále popírá. V závěru posledního jednacího dne doslova řekl: "V případu přípravy vraždy soudíte v mé osobě člověka neviného. Bojím se toho, že se tu schyluje k justičnímu zločinu."

Proti bývalému vysokému státnímu úředníkovi, jehož činností se policie současně zabývá v souvislosti s rozsáhlou korupční aférou na ministerstvu zahraničí, je hlavním důkazem obžaloby výpověď Tomšovicové. Rozhodující nyní bude, zda ji bude soud hodnotit jako věrohodnou, či naopak jako zcela nevěrohodnou. Téměř jistě však už lze říci jedno: Pokud zazní výrok o vině, Srba se odvolá a případ poputuje k Vrchnímu soudu do Prahy.

MARTIN JAŠMINSKÝ

obsah | Česká republika