Na Letné budou stany pro bezdomovce

V Praze na Letenské pláni vznikne stanové městečko pro lidi bez domova. V pěti armádních vytápěných stanech bude pro bezdomovce stovka míst. Dostanou také čaj a polévku. Počet lůžek by se mohl podle zájmu rozšířit.

Pro výstavbu provizorní noclehárny pro lidi bez přístřeší se magistrát rozhodl kvůli současným silným mrazům. Řekl to primátor Pavel Bém (ODS) a mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Stavba stanů začne podle Wolfa dnes odpoledne tak, aby večer mohlo stanové městečko fungovat. Náklady bude hradit magistrát, odhadují se v řádu statisíců korun.

Bezdomovci v nynějších mrazivých dnech zcela zaplnili azylové domy. Sociální pracovníci v noci na dnešek zjišťovali, kolik lidí bez domova nemá kde spát. Podle Wolfa se počty pohybují zhruba od 100 do 200 lidí.

Zda kapacita stanového městečka na Letné stačí, primátor předpovědět nedokázal. "Jsme připraveni vlastní stanovou vesničku rozšířit," zdůraznil Bém. Součástí provizorní noclehárny bude základní sociální zařízení. Provoz budou zajišťovat pracovníci humanitárních organizací, na bezpečnost budou dohlížet strážníci a státní policisté. Do stanů budou podle Wolfa směrováni lidé, na které se nedostane místo ve standardních azylových zařízeních.

Stanové městečko má na Letné být týden. Pokud budou silné mrazy přetrvávat, zůstane na místě nejvýše o týden déle. Těžkou situaci bezdomovců se pokusili zmírnit prostřednictvím vyhřívaných stanů v Bratislavě. Podle Béma má slovenské hlavní město pro lidi bez přístřeší mnohem menší počet míst než Praha.

Magistrát prý reagoval na nynější mrazy včas. "Je to bezprostřední volání terénu, který jsme si zmapovali," řekl Bém. Podle odhadů v Praze přebývá asi 4600 lidí bez domova, možná ještě o několik stovek víc. Pod střechou některého z azylových domů může v zimě nalézt útočiště asi 700 bezdomovců. Někteří lidé bez přístřeší je podle odborníků patrně nechtějí využívat. Nevyhledávají je kvůli závislosti na alkoholu a dalším problémům.

LIDOVKY, ČTK

obsah | Česká republika