Kam zmizely tajné dokumenty NATO?

Stovky tajných dokumentů hledá ministerstvo zahraničí. "Nepořádek. A to jsem zvolil hodně mírná slova," hodnotí ministr Cyril Svoboda stav úřadu, který převzal po Janu Kavanovi.

Když letos v dubnu úředníci ministerstva zahraničí otevřeli šuplíky, našli v nich tajné dokumenty z éry, kdy tento resort řídil Jan Kavan. Dokumenty měly být podle záznamů již dávno zlikvidovány. Bezpečnostní ředitelka ministerstva Jiřina Kozelková zalarmovala ihned Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), který dohlíží na to, jak stát zachází s tajnými informacemi. Minulý pátek pak NBÚ potvrdil ty nejhorší obavy: za Kavana si tu s ochranou strategických dat hlavu nikdo nelámal. V evidenci tajných dokumentů panoval totální nepořádek. To, co mělo být již měsíce zničeno, leží ve stolech úředníků. To, co by mělo být naopak v trezorech, skončilo neznámo kde.

"Nepořádek tu byl po celou dobu éry Jana Kavana," řekl ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Měl by dostat výpověď

Svoboda Kavanovi, který je stále zaměstnancem ministerstva, okamžitě odejmul nejnižší možnou bezpečnostní prověrku, kterou potřebují i kuchaři či zahradníci.

"Za běžných okolností bychom museli dát Janu Kavanovi okamžitě výpověď. Kdo tuto prověrku nemá, nemůže tu pracovat," přiznává Svoboda. Ale dodává, že se s premiérem Špidlou shodli na tom, že nebudou Kavanovi jako šéfovi Valného shromáždění OSN komplikovat život tím, že by mu ministerstvo zahraničí přestalo platit letenky z New Yorku a hradit náklady na jeho sekretariát. Kavan tak na ministerstvu skončí až v září, kdy mu vyprší mandát v OSN.

Na prověrku nemá šanci

Potíž je v tom, že nikdo s určitostí neví, jestli "pohřešované" tajné materiály někdo ukradl - a třeba i prodal nepřátelské zemi - anebo byly skartovány, ale bez potřebných záznamů. Kavan podle zjištění NBÚ podepsal příkaz ke zničení čtyř stovek dokumentů. "Část z nich se našla a téměř polovina je bůhvíkde," řekl šéf sněmovní komise pro kontrolu kontrarozvědky (BIS) Jan Klas.

"To, co jsme zjistili, je závažné porušení zákona. Odpovědnost nesou ministr a tehdejší bezpečnostní ředitel Jaroslav Veselý," uvedla mluvčí NBÚ Alena Čechová. "Jestli podáme trestní oznámení, zatím nevím. Pracují na tom právníci." Kromě NBÚ se do případu vložila i kontrarozvědka, která má zjistit, jak moc byla ohrožena bezpečnost státu a kde mohly citlivé informace skončit. Mezi dokumenty, které se nepodařilo dohledat, jsou zprávy od tajných služeb či policie, ale i třeba korespondence z ambasád, která byla kvůli utajení zašifrovaná. Může jít například o záznam z jednání českého krizového štábu po teroristických útocích 11. září na USA nebo informace od spojenců z NATO.

"Vtip je v tom, že bezpečnostní systém na ministerstvu totálně selhal. Jak teď máme přesvědčit spojence, že jsme schopni ochránit citlivé informace, které nám předají?" uvedl státní úředník detailně obeznámený s případem. Nakolik se aféra projeví na Kavanově bezpečnostní prověrce, o kterou loni zažádal, zatím není jasné. Lidé z NBÚ však tvrdí, že Kavan už ne má nejmenší šanci ji dostat.

SABINA SLONKOVÁ, JAN GAZDÍK, MF DNES

obsah | Česká republika