Slováci chystají nápor do českých VŠ

České veřejné vysoké školy patrně čeká nápor studentů ze Slovenska a české studenty zvýšená konkurence u přijímacích zkoušek. To nastane, pokud slovenský parlament v květnu schválí zavedení školného na tamních vysokých školách. Protože většina českých škol již uzavřela přihlášky, dá se hlavní nápor uchazečů ze Slovenka očekávat v příštím roce.

Zahraniční posluchači, kteří v České republice studují v češtině, mají stejná práva jako posluchači čeští. A protože se u nás školné neplatí, je dost pravděpodobné, že se jejich zájem o naše vysoké školy razantně zvýší. Zákon, který školné ve výši maximálně 26 000 slovenských korun (zhruba 20 155 Kč) ročně zavádí od září, slovenští poslanci v pondělí pustili do druhého čtení a konečný verdikt se očekává v květnu. Už teď se ale proti možnému školnému bouří slovenští studenti a tamním poslancům a ministrovi školství vzkazují, že pokud poplatky schválí, odejdou studovat do ciziny - například do Česka.

Zatím 10 tisíc bez poplatků

V ČR na veřejných vysokých školách studuje celkem zhruba 255 000 mladých lidí a z toho je 9900 Slováků. Soukromé vysoké školy, kde ale vybírají školné, navštěvuje asi 20 tisíc lidí a z toho asi 1700 Slováků.

Jak dále Právu potvrdil ředitel odboru vysokých škol ministerstva školství Josef Beneš, na slovenských vysokých školách v současné době studuje 430 občanů ČR. Cizinců z ostatních zemí je tu celkem 5500 a z nich zhruba tisícovka navštěvuje program v jiném než českém jazyce, takže si za studium platí.

Vyšší příval cizinců na některých našich vysokých školách očekávají, jinde ale tvrdí, že to nebude tak dramatické. Pro Univerzitu Karlovu (UK) v Praze není podle jejího mluvčího Václava Hájka důležité, jaké národnosti je uchazeč o studium, a odmítá takto studenty posuzovat, neboť jsme členy Evropské unie.

"Pokud zájemci udělají zkoušky v češtině, jsou to kvalitní uchazeči a jsou schopni navštěvovat přednášky v tomto jazyce, nesledujeme jako univerzita, odkud jsou," řekl Právu Hájek. Na 2. lékařské fakultě UK letos studuje v prvním ročníku 34 Slováků, 156 Čechů a jeden student z další země.

Největší zájem o medicínu

Podle vedoucí tiskového oddělení Marie Havlové je zájem Slováků tradičně velký a nečeká se výrazná změna. Vedoucí studijního oddělení 3. lékařské fakulty UK Alena Vlasáková ale odhaduje, že pokud bude na Slovensku zavedeno školné, dá se odtud na všech zdejších fakultách čekat větší zájem uchazečů. "Jejich počty se každoročně zvyšují," uvedla.

Celkem 2098 cizinců, z nichž je 1586 Slováků, nyní studuje na Masarykově univerzitě v Brně. Občanů ČR je 28 115. Nejvíc zahraničních studentů se dá podle mluvčího univerzity Václava Štětky potkat na fakultách lékařské (608), filozofické (311), ekonomicko-správní (305) či právnické (190).

Podle prorektorky pro studium Zuzany Brázdové na škole neřeší problém, jestli je uchazeč z černé Afriky či ze Slovenska. "Důležité je, abychom přijali ty nejtalentovanější. Pokud prokážou, že mají na to studovat vysokou školu a ovládají český jazyk natolik dobře, že projdou testem všeobecných předpokladů, jsou přijati. Budou-li lepší než čeští studenti, mají přednost," soudí prorektorka.

V případném větším přílivu zahraničních studentů nevidí problém, větší pohyb univerzitě a posluchačům podle ní prospěje.

ZDEŇKA LÁTKOVÁ, PAVLÍNA RÖSLEROVÁ , PRÁVO

obsah | Česká republika