Tajný vlak s jaderným palivem dojel do Temelína

Napříč republikou projel utajovaný vlak s jaderným palivem. Směřoval do jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře dorazil bez problémů v 15:45.

To, že vlak směřuje do jaderné elektrárny Temelín, prozradil již dopoledne tajemník bezpečnostní rady Pardubického kraje Aleš Boňatovský.

"Byl zvolen standardní postup, který je při těchto záležitostech nastaven. Byli jsme informováni podle pokynů Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, byl jsem přítomen v řídícím štábu policie, prvního náměstka jsem průběžně informoval," dodal.

Mluvčí temelínské elektrárny Milan Nebesář nechtěl cestu vlaku komentovat. "Každý transport jaderného paliva je z bezpečnostních důvodů tajný. Mohl bych jej potvrdit až ve chvíli, kdy by vlak dorazil k nám do elektrárny," vysvětlil. To se stalo v 15:45.

Na dotaz, jak často se palivo mění, Nebesář řekl: "Každý rok je třeba vyměnit čtyřicet palivových článků v každém souboru."

Podobný transport v roce 2001 provázely velké protesty. Starostům měst, přes které náklad projížděl, se nelíbilo, že o přepravě nebyli předem informováni. Podle úřadů se tentokrát problémy neobjevily, o průjezdu vlaku věděly včas.

TECHNET.CZ, JAN KUŽNÍK, iDNES

obsah | Česká republika