Československo krylo teroristu z mnichovské olympiády

Komunistické Československo krylo palestinského teroristu Abú Daúda, strůjce atentátu na izraelské sportovce v roce 1972 při olympiádě v Mnichově.

Z dosud tajných dokumentů vyplývá, že tehdejší představitelé měli přesné informace o atentátu nejpozději v roce 1978. "Dne 21. srpna 1978 sdělil pracovník Čs. výboru solidarity pro africké a asijské národy s. Krejčí, že dne 20. srpna t. r. přicestoval do ČSSR na 10 dnů představitel palestinského hnutí odporu Abú Daúd. ...při olympijských hrách v Mnichově byl organizátorem ozbrojené akce proti izraelským sportovcům," píše se v archivním dokumentu z roku 1978. Dokument nese označení desáté správy ministerstva vnitra. Tyto informace by přitom pro německé vyšetřovatele měly v té době cenu zlata. Mnichovská prokuratura totiž vydala zatykač na Abú Daúda teprve před třemi lety (10. června 1999) poté, co se ve své knize k masakru sám přiznal. Komando palestinských teroristů zadrželo jedenáct izraelských sportovců, obsadilo jejich ubikace a požadovalo propuštění 200 Arabů vězněných v Izraeli. Teroristé nejdříve zastřelili dva sportovce. Poté při přestřelce na letišti zemřelo dalších devět sportovců a také pět teroristů a policista. Další teroristická skupina si únosem letadla vynutila vydání tří zadržených teroristů. Celková bilance byla děsivá: 17 mrtvých. Tehdejší Československo mělo Abú Daúda sice pod kontrolou, ale jinak zde byl terorista v naprostém klidu a bezpečí.

"Jmenovaný prý při cestě do ČSSR použil krycího cestovního pasu na jméno AMARA SALEM AŽEZAN, který mu byl vydán v Alžírsku. Účel návštěvy se s. Krejčímu nepodařilo zjistit. Uvedl, že ABU DAUD je ubytován v hotelu Intercontinental na pokoji č. 200," píše se v dokumentu. Z něj navíc vyplývá, že Abú Daúd navštívil Československo po atentátu minimálně jednou už předtím: v roce 1977. Archivní materiály dokazující podíl komunistického Československa na světovém terorismu zkoumá v současné době Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV).

"Představitelům takzvaných socialistických zemí stačilo, když věděli, že útoky teroristů nesměřují proti jejich státům. Věděli o těch lidech, měli je podchycené, ale z výlučně politických důvodů nebyli spravedlivě potrestáni," řekl náměstek ředitele ÚDV Pavel Bret. Pracovníci Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu sice zkoumají materiály z dokumentačních důvodů, ale současně budou vyhodnocovat, zda tehdejší představitelé dodrželi mezinárodní úmluvu o boji proti terorismu, kterou bylo i komunistické Československo v té době vázáno.

Pro Německo skončil Abú Daúdův útok mezinárodní ostudou. Pozůstalí se pokoušeli dosáhnout soudní cestou odškodnění, neboť tvrdili, že němečtí policisté záchrannou akci provedli neprofesionálně. Vloni nabídl bavorský premiér Edmund Stoiber pozůstalým odškodné šest milionů marek.

LUDĚK NAVARA, MF DNES

obsah | Česká republika