Česko vyškolilo stovky teroristů. Máme se jich bát?

Zatímco dnes Česko přijímá opatření proti teroristům, před patnácti lety je někdejší komunistické Československo ochotně školilo a poskytovalo jim útočiště. Teroristé u nás měli kontakty a dobře znali místní situaci. Máme důvod se jich kvůli tomu dnes obávat? Zjednodušená odpověď by zněla asi takto: Ve světě dnes útočí nová vlna teroristů. Ti, kteří "vyrostli" v bývalém komunistickém bloku, už odešli do teroristického důchodu. To je případ obávaného Abú Daúda, strůjce atentátu na izraelské sportovce v roce 1972 při olympijských hrách v Mnichově. Tehdy po sobě zanechal 17 mrtvých. Daúd sice v Praze za komunistické éry občas bezpečně pobýval, ale dnes žije v ústraní, údajně v Jemenu. Legendární Carlos, který zase zorganizoval útok na Rádio Svobodná Evropa v Mnichově, skončil před lety ve francouzském vězení.

"Ta generace, která se cvičila v komunistickém táboře, se přetvořila. Mnozí odpadli, nebo se z nich naopak stali vůdci. To je příklad Jásira Arafata, který se školil v bývalém Sovětském svazu," říká novinář a spisovatel Karel Pacner. Někteří však skončili definitivně a už nikomu neublíží. Afghánci, kteří se po výcviku v komunistickém Československu vrátili do vlasti, byli povražděni, protože v zemi se mezitím změnil režim.

Fakt, že jsme kdysi měli podíl na výcviku teroristů, dnes nehraje prakticky žádnou roli. Tak situaci vyhodnocuje i Bezpečnostní informační služba. "Minulost nám současný boj proti terorismu nekomplikuje. To zásadní riziko z minulosti bylo už eliminováno," říká mluvčí BIS Jan Šubert. A pokud se do Česka za komunistické éry přistěhovali lidé z arabských zemí, ani to by nemělo nijak vadit. "Jsou to lidé, kteří tu mají rodiny, respektují zákony a nechtějí vyvolávat násilí," říká Šubert.

Přitom podpora nejrůznějším podezřelým skupinám z celého světa nebyla před dvaceti lety vůbec malá. V roce 1982 se pro ně vyčlenila dosavadní praporčická škola v Zastávce u Brna, krycím jménem Přístav. Bylo zde vyškoleno 130 Arabů, z nichž se vybírali osobní strážci Jásira Arafata. Jiní zase přijížděli přes tehdejšíMON(Mezinárodní organizace novinářů) nebo takzvanou Univerzitu 17. listopadu.

LUDĚK NAVARA

obsah | Česká republika