Topolánkova vláda důvěru nezískala

Menšinový kabinet Mirka Topolánka důvěru v Poslanecké sněmovně nezískal. Vládu podpořili všichni přítomní poslanci ODS, Strany zelených a většina zástupců KDU-ČSL. Zástupci ČSSD a KSČM byli podle očekávání proti.

Pro vládu hlasovalo 96 poslanců, chyběli poslanci KDU-ČSL Miroslav Kalousek, Libor Ambrozek a Ladislav Šustr. Hlas své vládě nedal ani její předseda Mirek Topolánek, který "vypároval" nemocnou poslankyni ČSSD Lenku Mazuchovou.

Proti se vyslovili všech 99 přítomných zákonodárců ČSSD a KSČM. Vláda patrně příští středu podá demisi. "Nepochybujte o tom, že tato vláda podá demisi. Nejdříve to bude moci udělat na vládě příští středu. Pokud by tomu mělo být jinak, může to být jedině po jednání s politickými partnery. Ale já preferuji samozřejmě jednání podle ústavy, kde je jasně řečeno, že vláda musí podat demisi," prohlásil Topolánek.

Na řadě je Klaus

Až kabinet odstoupí, ocitne se v klíčové roli prezident Václav Klaus. Bude to on, kdo rozhodne o tom, komu a kdy svěří druhý pokus o sestavení vlády. Po demisi s největší pravděpodobností pověří Topolánkovu vládu, aby spravovala zemi až do jmenování nových ministrů. Ústava prezidentovi neříká, jak rychle má jmenovat dalšího premiéra.

Prezident se proto rozhodl počkat se jmenováním nového premiéra až po senátních volbách. Předseda ČSSD Jiří Paroubek doufá, že druhý pokus o zformování kabinetu dostane on. Pak by se zřejmě pokusil sestavit vládu, která by se opírala o toleranci KSČM a někoho dalšího z jiné strany. Klausovi spolupracovníci ale tvrdí, že vládu opřenou o komunisty prezident nepřipustí.

Možností dalšího vývoje je řada - prezident může znovu jmenovat Topolánka - o této variantě hovoří sám Topolánek. Klaus ale teoreticky může pověřit jiného politika ODS, Paroubka, nebo někoho úplně jiného. Ústava neříká ani to, že to musí být politik. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl nedávno připustil, že pokud Topolánkova vláda nedostane důvěru, mohl by Klaus iniciovat jednání politiků o vytvoření přechodné vlády a předčasných volbách.

Předčasné volby prosazuje i ODS a zelení, proti je hlavně ČSSD.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika