Topolánkova vláda si rozdělila křesla

Vznikající vláda občanských demokratů, lidovců a zelených bude mít 15 členů. ODS jako nejsilnější strana obsadí devět křesel, každá z menších stran získá tři vládní křesla. Na početním rozdělení vládních křesel se dnes dohodly vyjednávací týmy všech tří stran.

Předseda ODS Mirek Topolánek novinářům řekl, že personální obsazení ministerstev bude záležet na dohodě o programu i na rozdělení funkcí ve sněmovně. Zatím není jasné, která strana která ministerstva obsadí.

Topolánek nechtěl ani prozradit, která z vládních funkcí zanikne, protože nynější kabinet má 18 členů. Je pouze jasné, že funkci premiéra obsadí Topolánek, dodal předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Oba menší koaliční partneři mají stejný počet resortů, i když KDU-ČSL má dvakrát tolik poslanců než zelení. Kalousek to vysvětlil tím, že počet členů vlády nikdy přesně nekopíruje počet mandátů.

"Vyjadřuje více odpovědnost jednotlivých stran na společné vládě," uvedl. Šéf zelených Martin Bursík i Kalousek poznamenali, že rozdělení spíše než počtu mandátů odpovídá tomu, kolik obě strany dostaly od voličů hlasů. V procentech totiž Strana zelených získala přes šest procent, a lidovci jen o necelé procento více.

Topolánek zdůraznil, že v programové části stále přetrvávají témata, na nichž se možní koaliční spojenci nedohodli. Žádná z šesti programových kapitol podle něj ještě není uzavřena. "Ve všech oblastech jsou místa, kde bude nutné dojít ke kompromisu," uvedl kandidát na budoucího premiéra.

ČTK, LIDOVKY.CZ

obsah | Česká republika