Topolánková odmítá roli šedé eminence ODS

Když se v minulosti novináři dotazovali šéfa ODS Mirka Topolánka na jeho poradce, obvykle na prvním místě uvedl svou manželku Pavlu, která si vysloužila přezdívku "ostravská Hillary". Roli šedé eminence ODS sice odmítá, na druhé straně se svými ambicemi nikdy netajila.

"Líbilo by se mi být prezidentkou. Ale možná bych mohla být alespoň senátorkou," odpověděla v červnu Frekvenci 1. Později svá slova označila za žert a již vážně dodala: "Já na rozdíl od ostatních manželek politiků nevylučuji, že bych se jednou ráda politice věnovala. Ale přece nemůžu vážně říct, že chci být hned senátorkou."

Do celostátní politiky Topolánková poprvé promluvila na kongresu ODS ve Františkových Lázních v roce 2002, kde občanští demokraté hledali nástupce Václava Klause. Právě krátkému vystoupení Pavly Topolánkové před volbou nového šéfa ODS se tehdy přisuzovala část úspěchu jejího manžela.

V pondělí Topolánková oznámila, že se bude ucházet o křeslo senátorky za stranu Politika 21, kterou řídí nynější europoslankyně Jana Bobošíková.

S nejtěžším batohem

"Chci vám říci, že manžel mne za ta léta nikdy nezklamal a vždy jsem se na něj mohla spolehnout. Vždy nesl ten nejtěžší batoh," svěřila se delegátům sjezdu. Své emotivní vystoupení uzavřela: "Jsem si jista, že právě on je tím člověkem, který dovede pravici k vítězství! Je to muž, který má štěstí."

Topolánková svého muže podporovala také před letošními volbami, kdy s ním absolvovala předvolební koncerty. Role se jí evidentně zamlouvala: "Prozatím jsem z průběhu kampaně ODS nadšená... Užívám si to," uvedla v květnu. Topolánková je také známa názorem, že by v politice mělo být 50 procent žen, stejně jako v populaci, byť by tento problém neřešila kvótami.

Manželka šéfa ODS se novinářům čas od času svěřovala, že ji poznamenala profese učitelky, což občas odnáší i její muž. Na otázku, jak jej napomíná, odpověděla: "No prostě, jak se asi napomíná, ne? Když se ho třeba zeptám, jestli si umyl ruce. Učitelka zkrátka není povolání, ale diagnóza. Já se zaměřuji samozřejmě na děti, ale občas to prostě vezmu frontálně. A to nemá manžel opravdu rád."

Kočka roku

Poznámky, že je to vlastně ona, kdo řídí ODS, Topolánková odmítá: "Ne, ne ne! Je to sice příjemné takhle to číst a docela by se mi to líbilo, kdyby to tak bylo a já přes pana Topolánka řídila ODS. Ale pokud se s manželem radíme, tak jenom o věcech, které se týkají naší rodiny. O pracovních věcech se radí se svým týmem."

V roce 1999 Topolánková vyhrála soutěž časopisu Vlasta Kočka roku. Na otázku, zda manžel vůbec věděl, že se přihlásila, odpověděla: "Ne, já jsem s ním o tom nemluvila. Aby si ze mě potom nedělal posměšky. Ale zadostiučinění to pak bylo, přece jenom ve čtyřiačtyřiceti letech být Kočkou roku."

(luk), PRÁVO

obsah | Česká republika