Ze zahraničí se letos nevrátilo na 70 lidí

Od začátku roku se nevrátilo ze zahraničí nejméně 70 českých občanů. Zhruba polovina tragických případů přitom spadá do letní sezóny. Nejvíce lidí zemřelo v Chorvatsku, a to 14 osob. Mnoho Čechů umírá i na Slovensku.

Chorvatské úřady v pondělí vyzvaly občany ČR, aby nepřeceňovali své síly. Jejich ubytovatele zase poprosili o poučení našich turistů. Mezi nejnebezpečnější klimatické jevy tam patří vítr vanoucí od pevniny, tzv. bury. Mnoha tragédiím bylo zabráněno jen díky rychlým zákrokům chorvatské pobřežní policie, ocenilo dnes Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) ČR aktivitu jedné ze složek tamního záchranného systému.

Vedle 14 Čechů, kteří v zemi zemřeli v letní sezóně, se v zemi stále pohřešují dva Češi. Ti vypluli na moře v nafukovacích člunech.

Třináct Čechů se dosud nevrátilo ze Slovenska, kam je lákají hlavně hory. Čeští vyznavači horské turistiky často přeceňují své síly a spolu s Poláky patří ze zahraničních návštěvníků slovenských hor mezi nejčastější oběti. Nezvěstný je také Čech v Turecku.

Většinou horská turistika se letos stala osudnou dalším šesti Čechům v Rakousku. Deset Čechů zemřelo letos v Německu, sedm v USA, šest v Itálii, čtyři ve Francii a dva ve Velké Británii. Čtyři počátkem měsíce zahynuli při nehodě na silnici ve Španělsku.

Po jedné oběti z řad českých turistů hlásí české zastupitelské úřady z Austrálie, Bulharska a Egypta. Tam se stal třiadvacetiletý Čech obětí nedávného teroristického útoku v letovisku Šarm aš-Šajch.

NOVINKY

obsah | Česká republika