Turistický ruch loni Česku vydělal 110 miliard korun

Příjmy země od zahraničních turistů dosáhnou za loňský rok odhadem 105 miliard až 110 miliard korun. To je o několik miliard více než v roce 2003. Před třemi lety (2002) příjmy z turistiky výrazně klesly kvůli povodním, spadly na 96 miliard korun.

Turistické lokality navštívilo kolem pěti miliónů zájemců ze zahraničí, nejvíce z Nizozemska a Dánska, ale i z Velké Británie, Španělska a Itálie. Američanům dovolenou prodražuje slabý dolar a pokles příjmů v Německu způsobil stagnaci turistických návštěv z této země.

Levné letenky nízkonákladových společností ale zase přilákaly více lidí z britských ostrovů, uvedla zpráva, kterou získala ČTK.

Podle odborných odhadů pravděpodobně v dalších letech klesne takzvaná organizovaná turistika. Kvůli daňovým úpravám totiž od května 2004 zájezdy podražily a zřejmě ubude turistů, kteří si zájezd koupí od cestovní kanceláře. Otevřené hranice naopak umožní lidem více individuálních cest.

Velký potenciál v Číně a Japonsku

Velkou budoucnost předpovídají odhady příjezdům z Ruska, Japonska a Číny. Prognóza Světové organizace turistiky uvádí, že v roce 2020 bude do světa vyrážet ročně až 100 miliónů čínských turistů. Tato země by se tedy v turistice po světě ocitla na čtvrtém místě za Německem, Japonskem a USA.

Některé expertní zprávy konstatují, že Česko využívá svůj turistický potenciál jen z poloviny. Kritika zmiňuje stále se opakující problémy například s doprovodnými službami, taxíky, ale i klamavou reklamou směnáren. Problémy působí i vysoké daně, malá podpora projektů rozvoje, nepoměr služeb k ceně a špatná kvalita tuzemských komunikací.

Více ČR získá jen z automobilového průmyslu

Příjmy z cestovního ruchu tvoří asi pět až šest procent HDP a po automobilovém průmyslu je to druhý největší segment tuzemského hospodářství.

Obor zaměstnává asi 2,5 procenta práceschopného obyvatelstva a nepřímo dalších více než deset procent. Na podporu lázeňství, sportovně-rekreačních aktivit a prezentace ČR vyčlenil stát jen loni 150 miliónů korun. Na podporu cestovního ruchu může Česko čerpat navíc ze zdrojů EU do roku 2006 v přepočtu 3,3 miliardy Kč. Dalších asi 230 miliónů korun může poskytnout také Evropský sociální fond na přípravu lidských zdrojů pro cestovní ruch.

(los), PRÁVO

obsah | Česká republika