Twist doufá, že ho letos ministři nepodpoří

Podporu ministrů zahraničních věcí a kultury České republiky a Slovenska letos nečeká Rádio Twist, které opakovaně žádá o licenci v Praze a nově také v Brně. Serveru RadioTV to řekl generální ředitel stanice Andrej Hryc, podle něhož nebyly loňské dopisy Jana Kavana, Eduarda Kukana, Pavla Dostála a Milana Kňažka návodem, komu by měla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělit frekvenci po Rádiu Limonádový Joe.

Twist mohl uspět už loni

"Jejich přirozená podpora měla jen doporučující charakter a v žádném případě neměla fungovat jako instrument ovlivňování rady," říká Hryc, který doufá, že letos se ministerské dopisy na Radě neobjeví. Veřejných slyšení 4. a 10. dubna se patrně nezúčastní ani zpěvák Miroslav Žbirka, který svou přítomností podpořil Twist při loňském licenčním řízení. "Miro Žbirka s námi šel na Radu, protože jsme se krátce předtím náhodou potkali, nebyl to projev snahy lobbovat," říká šéf Rádia Twist.

Slovenská zpravodajská stanice byla jedním z favoritů loňského licenčního řízení o frekvenci po pražském Rádiu Limonádový Joe, podle místopředsedy Rady Petra Štěpánka jí ale přímo uškodily dopisy od ministrů obou zemí. Radní se totiž obávali, že by se v případě udělení licence Rádiu Twist objevilo podezření z politického nátlaku na jejich rozhodování. Frekvenci 90,3 MHz tak místo Twistu získalo bulvární Rádio Expres.

Horký duben i na Slovensku

Twist se licenčního řízení účastní prostřednictvím české společnosti Rádio Twist Praha, jejímž jediným majitelem je Andrej Hryc. Stanice slibovala pro první rok vysílání pasivní přebírání programu mateřské stanice z Bratislavy, od druhého roku pak zavedení českých oken, která by se v určité míře objevovala i v programu Rádia Twist na Slovensku. Kromě Prahy a Brna by stanice chtěla expandovat také do Ostravy, kde žije silná slovenské menšina a řada Slováků tam dojíždí za prací.

Rádio Twist v dubnu čeká veřejné slyšení také na Slovensku, kde žádá o frekvence v Prešově, Martině a Svitu. Slovenská Rada pro vysílání a retranslaci určila termín slyšení na 15. dubna. Žádost o brněnskou frekvenci bude Twist obhajovat ve čtvrtek 4. dubna od 14 hodin, pražskou licenci ve středu 10. dubna od 13:40 hod.

Jan Potůček, Radio TV.

obsah | Česká republika