Britové investují v ČR miliardy

Téměř 14 miliard korun má činit hodnota česko-britské investice do výstavby větrných elektráren na severu Čech. Na projektu se podílí i zbrojovka BAE Systems. Výrobce Grippenů usiluje o registraci projektu výstavby elektráren jako tzv. offsetu (pokud vláda nakupuje zboží či služby v zahraničí, zájemce musí recipročně investovat v ČR). Firmě BAE System by tak zůstal desetiletý kredit, kdy může offset využít.

Na tuzemské scéně se již začínají objevovat investoři, kteří chtějí vydělat na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů. Zatím největším chystaným projektem je výstavba zhruba dvou set větrných elektráren o celkovém výkonu 320 megawattů v Ústeckém kraji. Lídrem projektu je firma Czech Venti, což je společný projekt tuzemské společnosti Proventi a skupiny britských investorů Virtual Utility.

170 megawatů z Krušných hor

"Příští týden předáme ministerstvu životního prostředí dopřesněnou dokumentaci k projektu," uvedl šéf představenstva Proventi Antonín Rais. V první fázi by Czech Venti měla především v oblasti Krušných hor vystavět 96 větrných elektráren o celkovém výkonu 170 megawattů. Rais dopřesnil, že polovinu podílu v Czech Venti vlastní Proventi, zbylých 50 procent drží Britové.

Shánění investorů na financování projektu, jehož hodnota je podle Raise vyčíslena na 426 milionů eur (cca 13,8 miliardy korun), zajišťuje britská zbrojní firma BAE Systems. Ta by posléze měla v Czech Venti získat minoritní podíl. BAE Systems se účastnila tendru české vlády na nákup nadzvukových stíhaček pro tuzemskou armádu, který kabinet nakonec neschválil.

Podle informací LN by investice do větrných elektráren měla být tzv. offsetem (příslib investic, který je podmínkou účasti na vládních zakázkách). Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac potvrdil, že BAE Systems o zmíněném projektu s jeho resortem jednal, dohoda však ještě nebyla ukončena a projekt není dosud zaregistrován. "Tuším, že měli nějaký problém s právními vztahy kolem pozemků, takže neměli finální verzi projektové dokumentace," říká Mravinac.

Offsetové projekty musí schvalovat meziresortní komise. Pokud BAE offset získá, otevře se jí desetiletý kredit na jeho využití při případných dalších zakázkách vlády.

ČEZ také postaví "vrtule"

Investorů do větrných elektráren ještě možná bude přibývat. Podle návrhu, který bude projednávat vláda, by podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů měl v roce 2010 činit 8 procent produkce. Nyní jde o necelá dvě procenta. Regionální distributoři musejí na základě regulovaných cen od producentů nakupovat jednu kilowatthodinu elektřiny za tři koruny. "To je více než třikrát tolik, než stojí stejné množství od klasických elektráren," říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ vlastní většinu tuzemských distributorů. Podle Kříže s růstem podílu energie z obnovitelných zdrojů poroste i cena elektřiny pro uživatele. ČEZ sám zatím provozuje tři větrné elektrárny. "Uvažujeme o výstavbě dalších," říká Kříž.

TEREZA ZAVADILOVÁ

obsah | Česká republika