Ulihracha zbavili obvinění z dopingu

Tenista Bohdan Ulihrach byl zbaven obvinění z dopingu a může znovu hrát. Organizace ATP zrušila osmadvacetiletému hráči dvouletý trest, který mu udělila loni za nepovolené množství nandrolonu při říjnovém turnaji v Moskvě. "Prokázalo se, že jsem nikdy nic nevzal," řekl včera Ulihrach.

Tenistovi nebyl prokázán doping. Nandrolon v jeho těle pocházel nejspíš z výživových tablet, které kromě Ulihracha požilo dalších osmadvacet hráčů. "Hned začínám hrát. V pátek odjíždím na kvalifikaci turnaje asi do Amsterdamu," uvedl Ulihrach. Zrušena byla i pokuta 43 700 dolarů (přes 1,2 milionu korun) a ve světovém žebříčku by se měl tenista vrátit za 70. místo, kde byl před vynesením trestu. Co bude dál, se ještě neví.

"Je možné, že podáme žalobu za ušlý zisk a poškození jména," prohlásil hráčův právní zástupce Jiří Balaštík. Ulihrachova kauza je poměrně složitá. Podle dopingových pravidel všech sportů existuje absolutní odpovědnost jedince za všechny látky, které má v těle. Pokud je někomu prokázán doping, dopustil se přestupku a je na něm, aby se obhájil. Musí prokázat, jak se nepovolená látka do jeho krve dostala. První Ulihrachův vzorek z Moskvy vykázal hodnotu 5,2 nanogramu nandrolonu na mililitr krve, ve vzorku B bylo naměřeno 3,2. Pravidla ATP tehdy povolovala hodnotu pět, ale není to úplně prokazatelné.

"V průběhu roku 2002 snížili limit z pěti nanogramů na dva, ale nikomu to nedali vědět. Také o to jsme se v obhajobě opírali," vysvětlil advokát Balaštík. Antidopingový tribunál ve Spojených státech rozhodl 1. května 2003 jasně: Ulihrach nesmí dva roky hrát turnaje ATP. "Byla to nehorázná poprava," tvrdí hráč. V neprůhledném případu se za Ulihracha postavil Český tenisový svaz.

"Nepodváděl, a proto není nejmenší důvod ho trestat," řekl tehdy předseda svazu Ivo Kaderka. Tenista tak mohl minulý týden nastoupit na domácím šampionátu. Právě během něj se dozvěděl, že ho ATP zbaví trestu a od pondělí trénuje tvrdě jako dřív.

"Je připraven hrát. Bude se asi chvíli hledat, pár zápasů na začátku zřejmě prohraje, ale formu má," říká hráčův trenér Martin Nekola.

Ulihrach má podle svých slov motivaci, kterou nikdy neměl. "Ztratil jsem devět měsíců života, teď je chci dohnat," tvrdí.

Chci všem ukázat, že to byl nesmysl, říká tenista

Mnoho probdělých nocí zažil Bohdan Ulihrach. "Bylo to hodně temné období, nikomu bych to nepřál," řekl včera, když už měl jistotu, že po devíti měsících může znovu hrát tenis. Organizace ATP totiž zrušila jeho dvouletý trest za doping.

Jste teď šťastný, nebo naštvaný, že na vás byla spáchána křivda?

Určitě šťastný. Když jsem se to dozvěděl, otevřel jsem doma lahev sektu. Už se těším, až mě zase z tenisu bude něco bolet.

Asi budete mít velkou motivaci, že?

Strašnou. Chci ukázat všem těm lidem, že to bylo nesmyslné rozhodnutí, a chci se vrátit zase nahoru.

A jste připraven na to, že třeba budete prohrávat?

Je hrozně znát, že jsem nehrál zápasy. Třeba teď měsíc žádný nevyhraju. Ale to je jedno!

Třeba minulý týden jste dostal na mistrovství republiky "kanára" od mladého Cakla!

To jsem ale spěchal do Prahy na telemost s ATP. A cesta z Ústí nad Orlicí není krátká (smích).

Už ve středu jste tušil, že se budete moct vrátit na turnaje?

Měl jsem z toho skvělý pocit. Tušil jsem to.

Změnil se za tu dobu vztah lidem k vám? Ubylo třeba přátel?

V Česku bylo všechno v pohodě, ale zklamala mě ATP. Všude píšou, jak chrání hráče, a mě pak popraví.

Podporovali vás někteří?

Volal mi Corretja, mluvil jsem s Kučerou. A před chvílí přišla gratulace od Hrbatého.

Sledoval jste tenis v televizi?

No to jsem rozhodně nevyhledával. Jen výsledky na teletextu.

Co bude s odvoláním u arbitrážního soudu v Lausanne?

Bereme ho zpět.

MARTIN MORAVEC

obsah | Česká republika