Česko a Slovensko stahují kandidatury do UNESCO

Skalní města Českého ráje se zatím zřejmě neobjeví na seznamu světového dědictví UNESCO. Česká republika totiž dnes stáhla jejich kandidaturu. Rozhodnutí bylo přijato poté, co kandidaturu nedoporučila komise UNESCO, která Český ráj navštívila. Vedoucí české mise při UNESCO Karel Komárek upozornil, že případné odmítnutí kandidatury by bylo definitivní, zatímco stažení dává možnost předložit znovu nějakou obměněnou variantu.

Slovenská velvyslankyně ve Francii Mária Krásnohorská dnes také sdělila, že Slovensko stáhlo kandidaturu na zápis svých pralesů do seznamu. Zájem připojit se k tomuto projektu totiž projevily i Polsko a Ukrajina, takže projekt bude přepracován a takto rozšířená kandidatura pak bude předložena znovu.

O zápisech na seznam světového dědictví bude od pondělka do 7. července jednat v Číně zvláštní výbor UNESCO (Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu). Bude posuzovat 48 míst z 36 zemí. Na seznamu je teď 754 míst, z toho dvanáct z České republiky.

Podle Karla Komárka komisaři UNESCO hodnotili skalní města Českého ráje jako lokalitu sice významnou, ale spíše z regionálního hlediska. Poukazovali také na to, že místní lesy nejsou původní a že nedotčeny nejsou ani skály, z nichž se kdysi těžil kámen na stavbu pevností a hradů.

Skalní města aspirovala na zápis do seznamu UNESCO v kategorii přírodních památek.

Projdou alespoň rybníky?

V kategorii kulturních památek je nyní českým želízkem v ohni rybnikářské dědictví Třeboňska, kterým by se UNESCO měla začít zabývat letos, řekl dále Karel Komárek. Do tohoto projektu jsou zahrnuty nejen rybníky jako Svět, ale i stavby, jako jsou hráze nebo jádro Třeboně, a také sám fakt, že se zde uchovává stará tradice chovu ryb.

Letos by tam měli jet odborníci, a půjde-li vše hladce, mohlo se to v polovině příštího roku objevit na pořadu jednání výboru světového dědictví UNESCO, řekl Komárek. Za důležité označil, že se vůbec podařilo tento projekt prosadit k posouzení. Seznam posuzovaných míst se totiž omezil na třicet ročně s ohledem na fyzické možnosti jejich zhodnocení.

Na nadcházejícím zasedání v Číně bude výbor UNESCO rozhodovat o kandidatuře 33 kulturních a osmi přírodních památek na zápis do seznamu a o rozšíření sedmi míst, která už v seznamu jsou. Posoudí také seznam ohrožených památek, na němž je teď 35 míst.

LIDOVKY

obsah | Česká republika