USA půjčí letouny, ČR pomůže s deštníkem

Český vzdušný prostor posílí během podzimního summitu NATO v Praze americké bojové letectvo. ČR zase pomůže Spojeným státům s jejich projektem protiraketové obrany. Českým novinářům ve Washingtonu to po setkání s americkým kolegou Donaldem Rumsfeldem a představiteli amerického ministerstva zahraničí řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

"Česká protivzdušná obrana z hlediska posouzení aliančním týmem má být na přechodnou dobu posílena letectvem Spojených států," řekl Tvrdík s tím, že s americkou stranou jednal o podrobnostech tohoto organizačního zajištění summitu.

České vojenské letectvo ve zuboženém stavu a není schopno vzdušný prostor uhlídat samo. Nyní disponuje jen zastaralými letouny sovětské výroby a několika podzvukovými bitevníky L-159.

ČR pomůže s deštníkem

Česká republika se podle Tvrdíka úměrně svým možnostem zapojí do amerického projektu protiraketové obrany, která má hájit území USA a spojenců před úderem jadernými zbraněmi. "Vyjádřil jsem zájem ČR zapojit se do tohoto programu. Nabídli jsme Spojeným státům možnost rozmístění systému protiraketové obrany na českém území," řekl Tvrdík.

Podle Tvrdíka zapojení do protiraketové obrany rozšíří "spektrum (české protivzdušné) obrany kvalitativně na novou úroveň". O zapojení ČR do protiraketové obrany jednal před měsícem tým USA v Praze, řekl ministr. Konkrétní podrobnosti zapojení Tvrdík nesdělil, protože jednání jsou v raném stádiu, ale ČR by chtěla zapojit do projektu oblast pasivních sledovacích systémů, na kterou se specializuje.

FLASHNEWS

obsah | Česká republika