Získat vízum do USA bude dražší a složitější

Američané mají špatnou zprávu pro všechny Čechy, kteří chtějí vycestovat do USA. Vyřízení amerického víza bude dražší, ale také přísnější. Každý žadatel o americké vízum se bude muset osobně dostavit na pohovor s konzulárním úředníkem. Do včerejška si přitom velvyslanectví zvalo jen každého třetího. Schůzku s tímto úředníkem či informaci o tom, co všechno je potřeba k získání víza, mohou lidé získat nově pouze na lince 900 389 042. Minuta hovoru na ní však stojí až 38 korun. Nemění se poplatek přibližně tří tisíc korun za vlastní žádost. Podle ambasády si takový systém vynutila bezpečnostní situace a stále klesající počet žádostí o americká víza ve světě. Velvyslanectví tvrdí, že celý proces se tak urychlí a žadatelé nebudou muset na zastupitelský úřad několikrát.

Češi se zrušení víz do USA brzy nedočkají a nic na tom nezmění ani náš vstup do Evropské unie. Důvodem je příliš mnoho zamítnutých žádostí a také přísnější opatření po teroristických útocích na Ameriku.

Kolik stojí informace o tom, co všechno potřebuje český občan k získání amerického víza? Přibližně sto padesát korun. Přesvědčila se o tom redakce MF DNES, když zavolala na novou linku americké ambasády. Americké velvyslanectví totiž včera zpřísnilo proces vydávání víz. To znamená, že prakticky všichni zájemci o cestu do USA se budou muset osobně dostavit k pohovoru s konzulárním úředníkem. Dosud to byl zhruba každý třetí.

Termín pohovoru si však mohou domluvit jen prostřednictvím placené linky Visa Centra. Na této lince dostanou také informace o vízech, ovšem za 38 korun za minutu. To je téměř čtyřikrát víc, než stojí ve špičce běžný hovor do USA. Než operátorka vyjmenovala vše, co k bude k pohovoru potřeba, uplynuly více než čtyři minuty telefonátu. Podle pracovníků americké ambasády jsou tyto poplatky nutné. Pokrývají se jimi náklady firmy, která linku provozuje. "Aby takové informace poskytovala ambasáda, na to nemáme prostory," tvrdí generální konzul Richard Appleton.

Vízum za více než tři tisíce korun

Mimoto bude muset žadatel za podání žádosti o vízum zaplatit 100 dolarů (asi 3000 korun) a 150 korun na kurýrní službu, která mu kladně vyřízenou žádost doručí. Podle Appletona funguje podobné opatření jako v České republice například v Mexiku a Kanadě.

"V budoucnu ho budeme používat na celém světě," dodává konzul. Na rozdíl od Čechů, kteří bez víza do USA nevycestují, Američané vízum při návštěvě České republiky nepotřebují. Americká vláda dala v poslední době několikrát jasně najevo, že nehodlá vízovou povinnost pro Čechy či další evropské země vstupující příští rok do EU rušit.

"Teď nevidím důvod, proč by ze strany České republiky nebo ze strany Spojených států došlo k nějaké významné změně. Vyžádá si to ještě čas," řekl ministr zahraničí Cyril Svoboda. Například Poláci však doufají, že zrušení víz díky své přímé účasti na válce v Iráku dosáhnou. Ze zemí usilujících o členství v unii víza nepotřebují jen Slovinci.

Přitom v polovině devadesátých let bylo zrušení vízové povinnosti na spadnutí i pro Čechy. Alespoň to avizovali jak čeští, tak američtí diplomaté. Nakonec však Washington k tomuto kroku nepřistoupil. Začal totiž rapidně stoupat počet žádostí, které konzulát zamítl. Převážně mladí Češi totiž začali do USA cestovat za prací, aniž by měli pracovní povolení.

LUKÁŠ DOLANSKÝ, JOHANNA GROHOVÁ, MF DNES

obsah | Česká republika