Klaus jmenoval Havla vicepremiérem

Prezident Václav Klaus jmenoval novým místopředsedou vlády pro ekonomiku Jiřího Havla. Ten ve funkci vystřídá Martina Jahna, který odstoupil.

Havel se bude podle Paroubka vedle Jahnovy agendy, do níž patřila například práce na strategii hospodářského růstu, či otázky podnikání, zabývat také přípravou českého přístupu ke společné evropské politice v oblasti energetiky, vědy, výzkumu a vysokých škol.

Havel novinářům po uvedení do funkce řekl, že mezi jeho základní priority bude patřit vyšší orientace na vzdělání, vědu a snížení nezaměstnanosti. Rád by se podle svých slov podílel na přípravě dokončení zákona o konkurzu a vyrovnání, chce se pokusit otevřít otázku stropu odvodů na pojistné a hodlá pokračovat v lákání cizích investorů do země.

"Mé cíle jsou střízlivé a splnitelné. Slibuji jen to, co je možné udělat," poznamenal. Nový vicepremiér tak chce v úřadu navázat na odkaz Jahnovy strategii hospodářského růstu, na jejíž přípravě spolupracoval. Strategie, jež má za cíl zrychlit růst ekonomiky na šest procent a do roku 2013 dohnat průměr EU, počítá s velkými investicemi do infrastruktury, vzdělání, vědy nebo výzkumu.

Vláda podle analytiků příchodem Havla získá podobného odborníka, jako byl Jahn. Na rozdíl od něj ale bude mít málo času na vytváření vlastní strategie, protože kabinet má před sebou necelý půlrok do parlamentních voleb. Havel se podle analytiků také vyznačuje oddaností k premiéru Paroubkovi a k ČSSD. Paroubek dnes řekl, že má s Havlem podobné názory i vidění.

světa v oblasti politiky i ekonomiky. Jmenování Havla do funkce vicepremiéra je podle něj logické, protože prý jde o jednoho z nejkvalifikovanějších ekonomů co se týče praktické i teoretické výbavy.

"Havel je naprosto rovnocenným nástupcem Martina Jahna. O odborné erudici nemůže být žádných pochyb vzhledem k jeho předchozím zkušenostem ve vládní administrativě a působení v akademické sféře," podotkl David Marek z Patria Finance.

Havel je vedoucím katedry financí a kapitálových trhů na Karlově univerzitě. V minulosti byl předsedou Fondu národního majetku a členem představenstva Unipetrolu. Dozorčí radě ČEZ šéfuje od loňského června. Havel je člen nejsilnější vládní strany ČSSD a patřil k poradcům Paroubka.

ČTK

obsah | Česká republika