Česko má novou vládu

Prezident Václav Klaus ve středu na Pražském hradě jmenoval do funkcí nové ministry, kteří zasednou v kabinetu, v jehož čele stojí Stanislav Gross (ČSSD). Ten vystřídal premiéra Vladimíra Špidlu, který podal demisi 26. června.

Sedmnáct ministrů složilo do rukou prezidenta slib, premiér Stanislav Gross převzal jmenovací dekret už minulý týden.

Vláda je založena na koaliční dohodě stejných stran, jako Špidlův kabinet - ČSSD, KDU-ČSL, US-DEU a ve Sněmovně se může opřít - stejně jako ta předcházejí - pouze o nejtěsnější většinu 101 hlasu.

Dvě ženy, šest nových tváří

Grossova vláda má osmnáct členů, o jednoho více než oředcházející - ministrem bez portfeje je Jaroslav Bureš. Resortů tak nepřibylo.

Oproti předcházejícímu kabinetu zasednou ve vládě dvě ženy - k Petře Buzkové (ČSSD), která nadále povede ministerstvo školství, přibyla Milada Emmerová (ČSSD), jež povede resort zdravotnictví. V Grossově sestavě je šest nových tváří oproti předcházející vládě, což opozice považuje jen za kosmetickou změnu a kabinet tak nazývá stále Špidlovým, jen bez Špidly.

Menším stranám ve vládě zůstal stejný počet křesel - lidovci i unionisté mají po třech ministrech. Zatímco KDU-ČSL zůstala stejná ministerstva, unionisté se budou stěhovat. Výjimkou je Vladimír Mlynář zůstává na ministerstvu informatiky. Vicepremiér Pavel Němec přechází z ministerstva pro místní rozvoj na ministerstvo spravedlnosti. Novým členem je Karel Künhl, který ve Špidlově vládě nebyl a povede ministerstvo obrany. O ministerský post přišel bývalý šéf US-DEU Petr Mareš.

Nováčci budou uvedeni ve čtvrtek a v pátek

Nový kabinet se z Hradu přesouvá do Strakovy akademie ke svému prvnímu zasedání.

Ve čtvrtek a v pátek Gross uvede do úřadů pět nových ministrů. První bude ve čtvrtek v 10:00 ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD), hodinu poté doprovodí premiér na ministerstvo místního rozvoje Jiřího Paroubka (ČSSD), o dalších šedesát minut později uvede do funkce nového ministra vnitra Františka Bublana (nestraník za ČSSD). V pátek do svých nových úřadů usednou ministři Unie svobody-DEU. Pavel Němec, který do vládní krize vedl místní rozvoj, oficiálně nastoupí na ministerstvo spravedlnosti v 09:30, o hodinu později předseda vlády předá ministerstvo obrany Karlu Kühnlovi.

Zbývající dva nováčkové v kabinetu - místopředseda vlády pro hospodářství Martin Jahn a ministr bez portfeje Jaroslav Bureš budou patrně úřadovat ve Strakově akademii.

První zkouškou nové vlády bude hlasování o důvěře. Sněmovna by se měla vyslovit v druhé polovině srpna.

Nová vláda České republiky

premiér - Stanislav Gross (ČSSD)
vicepremiér - Zdeněk Škromach (ČSSD)
vicepremiér - Pavel Němec (US-DEU)
vicepremiér - Martin Jahn (nestraník)
vicepremiér - Milan Šimonovský (KDU-ČSL)
bez portfeje - Jaroslav Bureš (za ČSSD)
vnitro - Frantrišek Bublan (nestraník)
obrana - Karel Künhl (US-DEU)
finance - Bohuslav Sobotka (ČSSD)
zahraničí - Cyril Svoboda (KDU-ČSL)
místní rozvoj - Jiří Paroubek (ČSSD)
školství - Petra Buzková (ČSSD)
zdravotnictví - Milada Emmerová (ČSSD)
kultura - Pavel Dostál (ČSSD)
průmysl a obchod - Milan Urban (ČSSD)
spravedlnost - Pavel Němec (US-DEU)
práce a soc. věci - Zdeněk Škromach (ČSSD)
doprava - Milan Šimonovský (KDU-ČSL)
zemědělství - Jaroslav Palas (ČSSD)
informatika - Vladimír Mlynář (US-DEU)
život. prostředí - Libor Ambrozek (KDU-ČSL)
NOVINKY

obsah | Česká republika