Vláda vybrala gripeny

Tři hodiny trvalo včerejší noční jednání vlády o tom, jaké nadzvukové letouny bude používat české letectvo. Hodinu před půlnocí bylo jasno: vláda začne jednat se Švédským královstvím o pronájmu stíhaček JAS-39 Gripen.

Je to dobrý signál pro armádu a pro letectvo," komentoval rozhodnutí vlády ministr obrany Miroslav Kostelka. Svým včerejším rozhodnutím vláda odmítla konkurenční nabídky použitých amerických stíhaček F-16 z Belgie a Nizozemska. Nakonec se přiklonila k rozhodnutí odborné komise, která nabídku nových letounů vyrobených britskošvédským konsorciem BAe-SAAB označila za nejlepší.

Gripeny si může Česko pronajmout na pět nebo deset let a má možnost vypovědět smlouvu. Za pronájem by Česko mělo zaplatit v prvních třech letech přibližně 4,5 miliardy korun. V následujících letech by měla Česká republika vydat dalších zhruba pět miliard.

"Nabídka byla nejlepší a komise dokázala obhájit své rozhodnutí," prohlásil premiér Vladimír Špidla. Ten včera odmítl obavy, že výběr evropských letounů by mohl zhoršit ekonomické a politické vztahy Česka se Spojenými státy.

Před tímto vývojem nedávno varoval americký velvyslanec v Praze Craig Stapleton. "Vláda došla k tomuto rozhodnutí po zvážení všech hledisek. Brala v úvahu vše od technické interoperability až po politické souvislosti," řekl k tomu premiér Vladimír Špidla a připomněl, že před časem stejné rozhodnutí učinilo i Maďarsko.

Třináct pro

Jednání vlády nechtěl premiér ani ministr obrany komentovat. Podle informací LN však pronájem gripenů nenarazil při hlasování ve vládě na vážnější odpor. Pro švédské stíhačky hlasovalo třináct ministrů. Tři jejich kolegové se zdrželi hlasování.

Ani diskuse netrvala výjimečně dlouho. Přibližně hodinu a půl "vyslýchali" ministři členy komise, zhruba stejně dlouhou dobu se o konečném rozhodnutí členové kabinetu bavili mezi sebou na uzavřeném jednání.

Na jeho konci vláda pověřila příslušné ministry, ať zahájí jednání se Švédskem. Do 28. února má ministr obrany Kostelka předat vládě zprávu o tom, jak jednání probíhají. "Do 28. února není dán limit na uzavření jednání," řekl premiér Špidla. Počítá ovšem i s tím, že jednání mohou zkrachovat. "Pokud se nedotáhne jednání do konce, vláda se rozhodne jiným způsobem, a to rozhodnutí jiným způsobem je otevřené," dodal Špidla.

Vláda tak odmítla F-16 z Belgie, Nizozem ska či USA. Představitelé těchto zemí se snažili rozhodnutí zvrátit a ještě předevčírem navrhovali, že své nabídky vylepší.

Ministři nevyslyšeli ani nejsilnější opoziční stranu ODS. Občanští demokraté kritizovali celý koncept, se kterým přišlo ministerstvo obrany. "Vládní koalice se ani náznakem nepokusila o získání širší politické shody," prohlásil poslanec za ODS Jan Vidím před dvěma dny. Proto se podle něj ODS od výběru stíhaček distancuje.

Lockheed Martin opakuje stejné argumenty

Švédského velvyslance v České republice Haralda Fältha potěšilo dnešní rozhodnutí vlády premiéra Vladimíra Špidly zahájit s jeho zemí jednání o pronájmu 14 stíhaček Jas-39 Gripen pro české letectvo. Výrobce neúspěšných stíhaček F-16, americká společnost Lockheed Martin, je naopak podle svého viceprezidenta pro střední Evropu Williama Perkinse zklamána.

"Nerozumíme, proč česká vláda nevyužila možnosti získat pro ČR a své plátce daní lepší podmínky," řekl. Narážel tím na zájem Belgie a Nizozemska předložit na poslední chvíli vylepšené nabídky. Perkins je přesvědčen o tom, že F-16 zůstávají pro Česko nejlepším řešením. "Žádná jiná stíhačka nenabízí takovou technologii, schopnosti a strategické partnerství," míní.

Podle švédského velvyslance je rozhodnutí české vlády "dalším důležitým milníkem" při zajišťování ochrany českého vzdušného prostoru. Rozhodnutí potvrzuje, že Gripen je pro Českou republiku nejvýhodnějším řešením "z pohledu jak ekonomického, tak i z pohledu operačních i vojenských potřeb", uvedl Fälth. Dodal, že nyní začnou vyjednávání s českou stranou.

PRÁVO, NOVINKY

obsah | Česká republika