Jednání Topolánek - Paroubek skončilo krachem

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se v pondělí po desáté hodině sešli v pražském Hrzánském paláci. Podmínky, za kterých by ČSSD tolerovala menšinovou vládu ODS, ale nedohodli. Podle Paroubka debata ztroskotala jak na programových, tak na procedurálních otázkách. Topolánek obvinil ČSSD, že se nechce dohodnout a usiluje o skrytou velkou koalici.

"Je mi to líto, ale v tuhle chvíli to na podporu menšinové vlády ODS nevypadá," řekl Paroubek. "Pokud nepřijdou zástupci ODS s konstruktivním řešením, tak jednání končí," dodal odstupující premiér, který opouštěl jednání rozladěn.

Mirek Topolánek obvinil z krachu sociální demokracii. Podle něj přišli zástupci ČSSD na jednání s jasným záměrem nedohodnout se. Představitelé ODS uvedli, že ČSSD usiluje o skrytou velkou koalici, což občanští demokraté od počátku odmítají.

Obě strany ale odmítly sdělit jakékoliv podrobnosti s tím, že je ještě čas se k jednacímu stolu v příštích dnech vrátit.

Chybí dohoda na délce mandátu vlády

Zásadní spor přetrvává zejména v otázce, jak dlouho má vůbec vládnout zamýšlený menšinový kabinet ODS doplněný nestranickými odborníky. Paroubek prosazuje návrh, podle kterého by se měly předčasné volby uspořádat na podzim roku 2008 společně se senátními a krajskými volbami.

Topolánek se ale obává předčasných voleb, které by se odehrály těsně před začátkem českého předsednictví v Evropské unii v první půlce roku 2009. Proto chce uspořádat mimořádné volby buď do jednoho roku, nebo až v červnu 2009, kdy už Česko nebude předsedat EU.

Paroubek akceptuje Langera a Vondru, když dostane záruky

Jednání se bude týkat i personálního složení plánované vlády. Paroubek má výhrady vůči kandidátovi na ministra zahraničí Alexandru Vondrovi (za ODS). Obává se, že by orientoval zahraniční politiku ČR příliš jednostranně na USA.

Dalším trnem v Paroubkově oku je Ivan Langer (ODS) na pozici ministra vnitra. Odstupující premiér chce po Langerovi plán na restrukturalizaci policie.

ČSSD si také chce udržet vliv na nominaci nestraníků, kteří by v kabinetu ODS nahradili původní kandidáty z trojkoaličních zelených a lidovců. Topolánek má podle svých slov seznam kandidátů "v kapse", zatím ho ale nezveřejnil.

Existují ale informace, podle kterých by se například ministrem životního prostředí mohl stát současný ředitel Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Ivan Obrusník. V pondělí Obrusník potvrdil ČTK, že ho vyjednavači jednotlivých stran oslovili jako případného kandidáta na ministerský post. "Určitě oslovují mnohé další a nic není jisté," řekl Obrusník. "Myslím si, že životní prostředí patří mezi resorty, pro které je důležitější odborník než politik, jako třeba pro ministerstvo zahraničí," uvedl ředitel ČHMÚ.

(ada), PRÁVO, NOVINKY

obsah | Česká republika