Pandemii chřipky prý zastaví český objev

Pomoci proti hrozící pandemii ptačí chřipky by mohla nová technologie výroby nanovláken. Tvrdí to alespoň lidé z Technické univerzity v Liberci a firmy Elmarco. Materiál prý dokáže zachytit mikroorganismy a částečně i viry, a může být použit na roušky.

V Evropě byl zatím výskyt smrtelně nebezpečného viru H5N1 ptačí chřipky, který je přenosný na člověka, potvrzen v Rumunsku, Turecku, evropské části Ruska a Chorvatsku.

Na lidi nepřenosný virus H5 odhalily testy u několika ptáků, kteří uhynuli před polovinou října v karanténě v Británii. V Česku zatím chybí očkovací látky proti obyčejné chřipce, vyprodaný je i lék účinný proti ptačí chřipce Tamiflu.

Technologie vyvinutá v Liberci umožňuje průmyslovou výrobu textilií tvořených vlákny o průměru 50 až 200 nanometrů. "Využití těchto materiálů je velmi široké, mohou se využívat k filtraci, ve zdravotnictví, ale ověřili jsme si také, že mají vynikající zvukově izolační vlastnosti a jsou vhodné pro stavebnictví či automobilový průmysl," řekl vedoucí výzkumného týmu Oldřich Jirsák z liberecké univerzity.

Stroj nazvaný Nanospider, který dokáže vlákna průmyslově vyrábět, představilo Elmarco na dvou významných světových výstavách v Ženevě a Frankfurtu nad Mohanem. Technologie podle Mareše vzbudila velký zájem, je ale patentovaná, a tak není co skrývat. Hlavním úkolem proto bylo co nejrychleji vyvinout a nabídnout konkrétní výrobky, které budou odpovídat potřebám odběratelů.

LIDOVKY

obsah | Česká republika