První čeští vojáci do Kuvajtu

Pro první české vojáky se včera stala válka proti terorismu realitou. Profesionálové z liberecké 9. roty protichemické ochrany odletěli dopoledne z vojenského letiště v Praze-Kbelích na půlroční misi do Kuvajtu. Dvacetičlenný tým má připravit terén a zajistit podmínky pro rozmístění jednotky. Skupina se přepravila armádním strojem An-26 do německého Ramsteinu, odkud vede letecký most spojenců přímo do Kuvajtu. Ostatní čeští vojáci budou přepraveni v brzké době. Jejich úkolem bude zejména chránit americké armádní velení koordinující v oblasti protiteroristické tažení Trvalá svoboda před chemickým, biologickým a bakteriologickým útokem. Česká jednotka disponuje prvotřídním a ve světě unikátním vybavením a umí detekovat nebezpečné látky rychleji a přesněji než většina obdobných speciálních složek ve světě. Právo o odletu první skupiny informoval tiskový mluvčí náčelníka generálního štábu pplk. Vladimír Palán.

"Vojáci vytvoří podmínky pro příjezd hlavních sil českého kontingentu. Půjde zejména o přípravu ubytovacích prostor a o vytvoření podmínek pro plynulé přesuny techniky a materiálu na základnu," upřesnil Palán. Dodal, že je nutné postarat se také o rádiové a telefonické spojení.

Technika odešla do Kuvajtu již před několika dny železnicí a námořní lodí, protože Česko nedisponuje obřími transportními letadly. Na přepravu vojáků však kapacity má. Celkem by v oblasti mělo působit přibližně 250 českých specialistů. Jejich mise přijde státní pokladnu na víc než půl miliardy korun. Vláda před časem informovala, že čeští protichemičtí specialisté mají v Kuvajtu zajišťovat ochranu místního amerického velení. Náměstek ministra obrany Štefan Füle nicméně dříve nevyloučil ani to, že by byli nasazeni i v terénu - například v případě ekologické havárie nebo při použití zbraní hromadného ničení. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík včera na dotaz Práva zdůraznil, že nelze působení vojáků v Kuvajtu podceňovat. "Doufám, že jsme si všichni vědomi, že čeští vojáci sice odcházejí do Kuvajtu, kde je mír, ale stávají se přesto součástí vojenského uskupení. Může se stát, že ze dne na den z mírového života budou stát před nejvážnějšími možnými riziky," řekl Tvrdík.

Vyfasovali špičkovou výbavu

Čeští chemici jsou považováni za jednu z nejlepších jednotek svého druhu ve světě. V posledních týdnech byli navíc dovybaveni pro boj s biologickým ohrožením zhruba za 200 miliónů korun. Podle informací Práva disponují dokonce některými moderními zařízeními, která nejsou drtivé většině zemí světa vůbec dostupná. Jak Právu sdělil důstojník generálního štábu, některé detektory a přístroje, jež má ve výbavě česká jednotka, mají kromě ní pouze Američané. O jaké konkrétní technologie jde, je však přísně tajné. Příslušníci jednotky se jen velmi neradi baví o tom, co všechno jsou schopni zvládnout. Někteří však prošli po 11. září a útoku na USA speciálním doškolením právě na biologické a bakteriologické zbraně.

Vojáci si s sebou do Kuvajtu vezou veškeré vybavení - obrněné transportéry, laboratoř, nákladní auta, štábní vozidla, pojízdnou dílnu, zdravotní materiál i osobní věci. Armáda je vybavila novými pouštními uniformami v pískové barvě.

"Mají výstroj pro pobyt v poušti i pro jiné klimatické podmínky. Jsou schopni zasahovat - kdyby bylo potřeba - na jiném místě. Třeba v Afghánistánu je přes noc minus patnáct stupňů," sdělil včera Právu mluvčí protichemické jednotky mjr. Radek Hampl. Do výstroj českých vojáků pro Kuvajt mj. patří:

* Boty vyztužené železným plátem, aby byly odolné proti jedovatým hadům i hmyzu.

* Vzdušná uniforma. Vojáci mají krátké i dlouhé kalhoty.

* Každý si odváží dva spacáky - do minus 5 a do minus 25 stupňů Celsia.

* Sítě proti moskytům.

* Neprůstřelné vesty.

* Kevralové přilby.

KAMIL HOUSKA, PRÁVO

obsah | Česká republika