Volební zákon asi čeká novela

Kvůli formální chybě zřejmě poslancům nezbude než vrátit těžce vybojovaný volební zákon opět do hry. Na příští schůzi plánované na konec dubna asi zákonodárci schválí ve zkráceném řízení další novelu. Důvodem je, že zákon sice nově zavedl volbu v zahraničí, ale zachoval paragraf, podle kterého mohou být zveřejněny první dílčí výsledky až po uzavření všech volebních místností.

Poslední hlasování ale skončí v americkém Los Angeles kvůli časovému posunu až o devět hodin později než v Česku, tedy 15. června ve 23.00 hodin našeho času. Politici a voliči by byli devět hodin v napětí, jak to vlastně dopadlo. Postupné zveřejňování výsledků bez novely zákona by někdo mohl využít a volby u soudu následně zpochybnit. "Jestli bude nutná změna zákona, není velký problém toto udělat na příští schůzi," ujistil včera v Sedmičce TV Nova vicepremiér a šéf ČSSD Vladimír Špidla. Je přesvědčen, že bylo správné rozšířit právo tak, aby mohli volit i lidé v zahraničí. "Myslím si, že to může znamenat určitou změnu volebního výsledku v neprospěch sociální demokracie, ale přesto jsme dali přednost tomu, aby cizinci měli právo volit," dodal Špidla.

V novele zjevně nevidí problém: "Jsem zastáncem toho, co je uplatněno u všech států, které mají časové posuny, aby se výsledky voleb uvolňovaly průběžně." Místopředseda ODS Ivan Langer je pro zkrácené řízení, které by znamenalo, že by byl zákon schválen bleskově v jeden den, nikoli standardně ve třech čteních. "Ti, kdo byli velkými zastánci rozšíření volebního práva také pro naše krajany v zahraničí, měli povinnost promýšlet věci do samotného detailu. A to se zjevně nestalo," uvedl Langer. "Máme před sebou poslední schůzi Sněmovny a jednací řád umožňuje takzvané projednání ve zkráceném řízení," navrhl místopředseda a vyzval Špidlu, aby vláda obratem přišla s úpravou. Tu by pak musel schválit ještě Senát a podepsat prezident.

Místopředseda US-DEU Ivan Pilip nepovažuje novelu za problém: "Když to někdo navrhne, tak prosím. Důležité je, co se stane před volbami, jak strany udělají kampaně a potom, jaké bude povolební vyjednávání. Jestli začne o devět hodin později nebo dřív, to si myslím, že už tu situaci nerozhodne."

(luk, zde), PRÁVO

obsah | Česká republika