Konec odvodů na vojnu v ČR?

České vojsko je nachystáno k velkému kroku: již v příštím roce plánuje ukončit základní vojenskou službu. Poslední "záklaďáci" by ji tak opustili v prosinci 2004. V armádě od té chvíle zůstanou jen nájemní profesionálové.

Hrůza z toho, že zkrácení vojenské základní služby na devět, respektive šest měsíců uvede armádu v totální chaos, vyprovokovala ministra obrany Jaroslava Tvrdíka k bleskové akci: zrušení této povinnosti již v příštím roce, ačkoliv tento krok plánoval až na rok 2006. Rychlost v přechodu na plně profesionální armádu vysvětluje ministr těmito argumenty: zkrácení vojny, tak jak je vládě nedávno navrhli poslanci a senátoři, by znamenalo, že armáda musí povolat dvojnásobné množství branců, než plánovala. Změnit by se musel i systém výcviku vojáků a neúměrně by vzrostly náklady na jejich přípravu.

"Armádu budou opouštět vzápětí poté, co je poměrně nákladně vycvičíme a vystrojíme. Jaký má potom taková služba smysl?" ptá se ministr.

Kvalitní výcvik neexistuje

Místopředseda ODS a autor poslaneckého návrhu na zkrácení základní vojenské služby Petr Nečas nicméně oponuje. Vojáci se podle něj po absolvování základního výcviku jen nudí či uklízejí, protože vojsko zredukovalo výdaje na výcvik. "Zkraťme tuto dobu nicnedělání tím, že je po vycvičení pustíme dříve domů," říká Nečas, který návrh ministra kritizuje. Armáda by se podle něj měla soustředit na efektivnější využívání času na vojně, místo aby povinnou vojnu chaoticky rušila. A ještě se přitom snažila za každou cenu trumfnout návrhy poslanců a senátorů na její postupné zkrácení.

"Vojáci hlídají často jen prázdná skladiště. O kvalitním výcviku si mohou také nechat jen zdát. Někdy mi připadá, jako by si je armáda držela jen proto, aby mohla zaměstnávat vojáky z povolání. To je hazardování s důvěrou lidí ve smysl armády," prohlašuje Nečas. Armáda by podle něj mohla zkrátit dobu základní služby na šest měsíců už na podzim, nejpozději pak začátkem příštího roku.

Děvečky pro všechno

Návrhy poslanců a senátorů považuje ministr Tvrdík za "trošku chaotické" a z hlediska armády "nesmyslné". Mrzí ho i to, že s ním zákonodárci návrh na zkrácení základní vojenské služby nekonzultovali. Tvrdíkův náměstek Jaroslav Škopek se odvolává na analýzy, podle nichž i velitelé jednotek dávají přednost zrušení základní služby před jejím zkrácením. "Zkrácením dosáhneme jediného - z vojáků se stanou děvečky pro všechno, proto nebude mít smysl je cvičit." Ať tak či onak, vítězem sporu je vojenský rekrut. Buď ho armáda za rok povolá do služby až o polovinu kratší, nebo mu řekne: Nemáme zájem.

Tvrdík: Raději žádnou vojnu než krátkou

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík hraje vabank. Raději riskuje, že brzkým zrušením vojenské základní služby oslabí armádu, než aby ji, jak říká, chaosem paralyzoval. Chaos by podle něj do vojska vneslo zkrácení vojenské základní služby, jak navrhují poslanci a senátoři.

Je to tak, že nebýt návrhu zákonodárců, nic byste nerušil?

To je fakt. Volíme menší zlo. A je to pro nás rozhodování bez radosti. Na dokumentech o reformě armády ještě ani neoschl inkoust a už jsme nuceni se soustředit na věci, které s profesionalizací armády přímo nesouvisejí a jsou jen vyhazováním peněz. Pokud navíc službu zkrátíme, budeme muset povolat víc než dvojnásobně větší počty vojáků, tak abychom pokryli všechny služby, které zajišťují. Značné peníze bychom museli dát na výcviková střediska, tedy i do posádek, z nichž chceme odejít. Jaký to má smysl - Raději se obejdeme bez vojáků v základní službě a soustředíme se na profesionalizaci armády.

Co vám vadí na zkrácení vojny nejvíce?

Marnost peněz věnovaných na přípravu vojáků. O její kvalitě se dá navíc v kratších termínech pochybovat. Raději ji tedy zrušme.

Nezbude pak, jak říká místopředseda ODS Petr Nečas, z armády ubohé torzo?

V tuto chvíli potřebujeme profesionální armádu víc než braneckou. A chybí nám k tomu každá koruna. Nač někoho cvičit a vzápětí propouštět? To je prodlužování agonie armády.

Kdo rozhodne váš spor se zákonodárci?

Do dvou měsíců dokončím analýzy o tom, jaká bezpečnostní či finanční rizika může zkrácení vojny znamenat. Ale už předběžné informace svědčí o tom, že si je nebudeme moci dovolit, že budeme muset kvůli tomu zrušit i několik důležitých projektů. Armádu doslova překopáváme a zákonodárci do toho navrhují další rozsáhlé změny. Než tento chaos, raději se vojáků v základní službě zřekneme.

JAN GAZDÍK, MF DNES

obsah | Česká republika