Při havárii vrtulníku na Třebíčsku zemřelo šest Britů

Česko-britské vojenské cvičení Flying Rhino během něhož ve čtvrtek zahynulo při havárii vrtulníku šest britských vojáků, bude pokračovat. Rozhodli o tom dnes ráno představitelé obou armád. Příčiny nehody, ke které došlo poblíž letiště v Náměšti nad Oslavou, stále nejsou známé.

Na palubě stroje byli britští vojáci, příslušníci jednotky protivzdušné obrany dislokované v Německu. Stroj letěl z Přerova, v Náměšti natankoval a odletěl plnit úkol, během kterého havaroval, řekla mluvčí českých vzdušných sil Sabina Introvičová.

Britské ministerstvo obrany v Londýně potvrdilo, že při nehodě zahynuli dva piloti a další čtyři vojáci. Uvedlo, že pozůstalí obětí už byli vyrozuměni. Ministerstvo ustavilo vyšetřovací skupinu, která má zjistit příčiny nehody. Novináři v Londýně spekulují, zda Británie nezastaví všechny lety vrtulníků Lynx. Ministerstvo se k záležitosti odmítlo vyslovit a znalci uvádějí, že Lynx je prověřený, spolehlivý typ.

Vrtulník podle svědků strhl elektrické vedení

Britská média uvádějí, že na palubě byl oheň a že je pravděpodobné, že se vrtulník před pádem střetl s elektrickým vedením. Součástí cvičení byl nácvik letů ve velmi malé výšce. Podle dostupných informací tvoří posádku vrtulníku Lynx obvykle osm až devět osob.

Vrtulník se zřítil do řeky Oslavy v údolí mezi obcemi Kuroslepy a Kladeruby nad Oslavou ve 12:54. Místo nehody, které armáda a policie uzavřela, je asi dva kilometry jižně od základny v Náměšti.

Podle velitele náměšťských hasičů Jaroslava Vechety se trosky rozlétly po lese a také mezi chaty rozmístěné na břehu Oslavy. Zadní část vrtulníku zůstala ležet v řece. Žádný civilista zraněn nebyl.

Mluvčí Jihomoravské energetiky připomněl, že ve stejné oblasti zavadil o dráty elektrického vedení před dvěma lety vojenský vrtulník Mi-24. Vážnější škody ani zranění si tehdy havárie nevyžádala. I dnes havarovaný vrtulník zřejmě poškodil elektrické vedení, protože obyvatelé okolních obcí potvrdili, že jim po 13:00 asi hodinu nešel proud. Svědci TV Nova řekli, že vrtulník v úzkém údolí přetrhl tři dráty elektrického vedení.

Dnešní zřícení lynxe se řadí k nejtragičtějším událostem svého druhu v historii země. Podle údajů internetového serveru www.vrtulnik.cz si jen dvě nehody vrtulníků vyžádaly více lidských životů. Deset mrtvých zůstalo ležet na místě havárie vojenského vrtulníku Mi-4 v září 1972 u Rudíkova u Třebíče, sedm lidí zahynulo v červnu 1979 při pádu vojenského stroje Mi-8 v Mlýnské dolině. Pět pasažérů a sovětský vojenský pilot, který svou nekázní nehodu způsobil, zemřelo v troskách stejného vrtulníku v létě 1982 na Sliači.

Pět mrtvých si pak vyžádala jedna z nejvíce utajovaných leteckých nehod 70. let - zřícení vrtulníku Mi-8 z letky ministerstva vnitra, na jehož palubě 20. října 1977 zahynula Viera Husákova, manželka tehdejšího prezidenta Gustáva Husáka. V nepříznivém počasí si letěla z bardejovských lázní do Bratislavy vyléčit zlomenou ruku. V posledních letech mělo nejvíce obětí - čtyři - zřícení bitevního stroje Mi-24 v listopadu 1998 u Slatinic nedaleko Olomouce.

LIDOVKY

obsah | Česká republika