Jižní Čechy mají šestý případ ptačí chřipky

V jižních Čechách byly v sobotu a v neděli potvrzeny další dva případy ptačí chřipky u labutí. Jejich celkový počet tak vzrostl na šest. Všechny pocházejí z oblasti mezi Českými Budějovice a Hlubokou nad Vltavou.

Jedna z posledních dvou labutí, u nichž testy prokázaly virus H5, byla před několika dny nalezena uhynulá u železničního mostu přes Vltavu u Opatovic mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou a druhá nedaleko odsud na českovrbenských rybnících.

Stejně jako v předchozích případech budou oba vzorky zaslány na vyšetření do referenční laboratoře Evropské unie v britském Weybridge, která má prokázat, zda jde o na člověka přenosnou variantu H5N1. Zatím Britové dodali výsledek jen k první labuti nalezené v Hluboké nad Vltavou, u níž existenci viru H5N1 potvrdili.

"Místa nálezů obou labutí, u nichž byl prokázán virus H5, jsou nedaleko od předchozích výskytů, ochranné pásmo se proto nebude výrazně měnit," řekl v neděli mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Páteční akce dvaceti vojáků, které do oblasti povolal ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD), žádné zvláštní výsledky nepřinesla. "V úseku podél řeky mezi Hlubokou a Českými Budějovicemi vojáci spolu s námi objevili pozůstatky jedné poštolky a racka. Oba ptáci byli kurýrní službou odesláni k vyšetření do Národní referenční laboratoře v Praze," uvedl ředitel jihočeské krajské veterinární správy František Kouba.

Už v neděli ale jihočeští hasiči vyjížděli k dalším dvěma případům nově nalezených uhynulých labutí. "Jedna byla nalezena v Českých Budějovicích a druhá poblíž obce Stříbřec na Jindřichohradecku," sdělila mluvčí jihočeských hasičů Alena Horáková.

(pok), PRÁVO

obsah | Česká republika