Na Al-Kajdu jsme připraveni, říká výsadkář

Za normálních okolností by šlo o výlet do panenských hor Afghánistánu. V této zemi se však válčí a mužům z prostějovských zvláštních sil půjde při akci o život.

Vláda vyslyšela žádost spojenců a hodlá vyslat stovku mužů prostějovských speciálních sil na "lov" teroristických bojůvek Al-Kajdy. Pokud se ke kabinetu připojí i parlament, půjde o první bojovou misi vojska od roku 1945. A zároveň nejrizikovější. O misi informoval v pondělí ministr obrany Miroslav Kostelka i prezidenta Václava Klause.

Šestadvacetiletý výsadkář Pavel N. riziko tak vážně nebere. "Výlet" do afghánských hor srovnává se sportovním zápasem, na který s přáteli už dlouho tvrdě trénuje.

"Před rokem nám to už málem vyšlo. Tehdy jsme byli na Afghánistán nažhavení a pak o to víc zklamaní, když z toho na poslední chvíli sešlo. Snad to tedy konečně vyjde." A po chvíli odmlky přiznává, že askezi spojenou s mimořádně obtížným výcvikem lze vydržet jen tehdy, pokud se výsadkáři cítí prospěšní. "A to v Afghánistánu určitě budeme. Nic by nás tam nemělo překvapit." Kvůli přivyknutí na extrémní klimatické i terénní podmínky se muži z Prostějova připravovali několik týdnů i v rakouských Alpách. Jenomže když se jich zeptáte na detaily, mlčí. Stejně jako tají kvůli bezpečnosti blízkých svá jména.

"Jsme cvičeni proti lidem, kteří se neštítí ničeho, tak se nedivte," vysvětluje Pavel N. Nakonec opatrně naznačuje, že jeho jednotka vyniká ve speciálním průzkumu - tedy monitorování terénu, vyhledávání teroristů a také jejich zneškodnění, pokud k tomu dostane rozkaz. Zásadou těchto mužů je: vidět a nebýt viděn. "Jsme dobří i v tom, že se přizpůsobíme čemukoliv. Mohu v Afghánistánu dělat i kuchaře, když mi to nařídí. Ale to by mne dost zklamalo," přiznává Pavel. Mlží i při otázce, na co se před odjezdem soustřeďuje teď. "Prostě 'drilujeme'." Přeloženo z hantýrky vojáků: donekonečna procvičují detaily spolupráce ve skupině, která bývá v horách i týden odkázána jen na sebe.

"Náš život visí často na maličkostech. Třeba teď se více věnujeme jazykům." Pavel N. kategoricky odmítá hovořit o soukromí. Říká jen, že láska jeho přítelkyně mu pomáhá překlenout chvíle, kdy se ocitá se silami na dně. "Nebýt její podpory, nemohl bych tuhle práci dělat," dodává nenápadný muž, do něhož byste neřekli, jak nebezpečný je.

JAN GAZDÍK

obsah | Česká republika