V sedmi krajích platí stav nouze

Vláda se rozhodla řešit situaci v krajích zaplavených povodněmi vyhlášením stavu nouze. Ten má pomoci pružněji řešit situaci, zároveň však omezuje některá práva. Stav bude platit do půlnoci 10. dubna. Nouzový stav platí na území Jihočeského, Středočeského, Ústeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje.

V době, kdy platí nouzový stav, je možné v určitých případech omezit například nedotknutelnost majetku či svobodu pohybu. Nesmí se také třeba stávkovat.

Členové vlády na večerním zasedání dostali úkoly, jak povodňovou situaci ve svým resortech řešit. Například ministr financí na příštím zasedání předloží návrh, který umožní vynaložit na odstraňování škod, zejména infrastruktury, a stavbu protipovodňových zábran pět miliard korun.

Nezvýší se ale deficit rozpočtu, dodatečné výdaje pokryjí výnosy z privatizace a dividend společností ČEZ. Vláda o urychlené schválení této mimořádné změny rozpočtu v takzvaném zrychleném řízení požádá koaliční i opoziční strany.

Pomoc očekává i z Evropské unie. Denně se bude scházet ústřední krizový štáb, poprvé v pondělí od 10:00 na ministerstvu vnitra. Paroubek nevyloučil, že kvůli tajícímu sněhu a srážkám se na některých tocích může situace ještě zhoršovat. Nynější situaci označil za "zklidnění před bouří", která může přijít během příštího týdne.

Upozornil na to, že na horách jsou ještě značné zásoby sněhu, navíc mohou přijít i vydatnější deště, což někde může prodloužit dobu povodní a ještě podstatně zvýšit hladiny řek. Ministr vnitra František Bublan kvůli tomu očekává i další evakuace, proto je podle něj výhodnější vyhlásit nouzový stav.

Ministři vnitra a obrany mají zajistit pořádek v ohrožených oblastech, žádné případy rabování zatím úřady nezaregistrovaly. Ministr práce má do povodňových prací zkusit zapojit i nezaměstnané, ministerstvo pro místní rozvoj připraví projekty na obnovu bydlení v zasažených obcí včetně dotací a výhodných půjček. Pomoci se dočkají i zemědělci.

Vláda nařídila i takzvaná krizová opatření, jako je zákaz vstupu a pohybu na evakuovaná území či povinnost poskytnout prostředky k řešení akutní situace. Tato opatření mají podle místních potřeb upřesnit hejtmani krajů.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika