Česko zažije zatmění Slunce

Zajímavý astronomický úkaz, částečné zatmění Slunce, bude možné pozorovat dnes kolem poledne. Poslední slovo ale bude mít počasí.

Krátce po tři čtvrtě na dvanáct letního času se do slunečního kotouče "zakousne" stín měsíce. V tu chvíli začne jediné částečné zatmění Slunce, které bude letos k vidění z území České republiky.

Temný měsíční kotouč se nejprve objeví u pravého spodního kraje Slunce. Stín bude dále postupovat. Těsně před jednou hodinou odpolední (časové údaje se pro různá místa v ČR o několik minut liší) zakryje přibližně polovinu slunečního kotouče. Během další hodiny už bude Slunce "přibývat" a celý úkaz skončí přibližně deset minut před druhou hodinou.

Nejlepší podmínky pro pozorování úplného zatmění Slunce budou v severní Africe. Nejdéle zůstane Slunce zcela zakryté u hranic Čadu a Libye, kde z oblohy zmizí na čtyři minuty a sedm sekund. Úplné zatmění zažijí také lidé v zemích západní Afriky, v Egyptě, Turecku či na Kavkaze. Při úplném zatmění se dají pozorovat i některé hvězdy a tři nejjasnější planety - Merkur, Venuše a Mars.

Možnost sledovat úplné zatmění v relativní blízkosti naší republiky využila řada astronomů, nejvíce jich odjelo do Turecka.

Podívaná pro prapravnuky

Cestování je jediná možnost, jak úplné zatmění zažít. V českých zemích bylo totiž možné pozorovat poslední úplné zatmění Slunce za vlády Josefa I. 12. května 1706. K dalšímu dojde až 7. října 2135. Zájemcům, kteří si chtějí tmu uprostřed dne opravdu vychutnat, se vyplatí v roce 2009 návštěva Číny. Dne 22. 7. tam proběhne vůbec nejdelší úplné zatmění v tomto století, potrvá více než šest a půl minuty.

Většina hvězdáren v Česku chystá na dobu dnešního zatmění speciální program. Zájemci mohou využít přístroje hvězdáren a dostanou také odborný výklad. Ale i tam je pánem počasí. Opravdový zážitek přinese jen zatmění za jasného počasí nebo při malé oblačnosti. V případě, že je Slunce za mraky, není účinek částečného zatmění znát. A právě tato varianta je podle předpovědí meteorologů nejpravděpodobnější.

Nebezpečí pro nechráněné oči Pozorování zatmění Slunce může být pro neinformovaného člověka nebezpečné. Na sluneční disk se nelze nechráněným zrakem dívat, dokud není zcela zakryt Měsícem. A k tomu tentokrát vůbec nedojde. Po celou dobu je tedy třeba mít ochranné pomůcky, které oslabí účinky slunečního záření.

Ideální jsou speciální brýle. Při téměř úplném zatmění v roce 1999 se jich prodalo mnoho a možná je ještě doma najdete. Obyčejné sluneční brýle nestačí, jejich filtry nejsou dost účinné. Dostatečnou ochranu poskytuje temný svářečský filtr číslo 13 nebo 14, který je k dostání v obchodech s pracovními pomůckami.

Zajímavý a naprosto bezpečný zážitek přinese promítnutí obrazu Slunce na rovnou plochu, Stačí za dalekohledem upevněným na stativu přidržet bílý papír. Pokud je dalekohled správně zaměřen, objeví se na papíru světlé kolečko, ze kterého bude postupně "ukusovat" Měsíc. Posunem papíru lze obraz doostřit.

Bez rizika není ani použití nechráněného digitálního fotoaparátu, objektivem soustředěné paprsky slunce mohou poškodit snímací čip a přístroj zničit.

LUDĚK VAINERT

obsah | Česká republika