LOK: České zdravotnictví je v krizi

České zdravotnictví je v krizi. Tuto větu přijal na svém celostátním sněmu Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů, jehož jednání se uskutečnilo v úterý v pražské Nemocnici Na Homolce. Předsedou LOK byl opět zvolen Milan Kubek, cévní specialista z Prahy, který řídí tuto organizaci již od roku 1999. Místopředsedkyní byla opět zvolena doktorka Jana Vedralová z Prahy.

"Koaliční vlády ČSSD, KDU-ČSL, US-DEU naprosto nezvládly řízení zdravotnictví. Nezabránily transformaci nemocnic v obchodní společnosti se všemi důsledky, které z toho vyplývají pro zaměstnance a pacienty," píše se v usnesení úterního sněmu LOK. Dále se praví, že vlády nezastavily nárůst výdajů za léky a zdravotnický materiál, které ohrožují ekonomickou stabilitu systému. Nezavedly ani pořádek v investicích a neprosadily spravedlnost v platebách zdravotního pojištění.

"Neodstranily ani okrádání systému veřejného zdravotního pojištění ze strany státu," prohlásil po jednání Kubek. Dodal, že vlády nedokázaly přinutit zdravotní pojišťovny, aby respektovaly platné právní normy a neprosadily klíčové zákony nezbytné pro fungování resortu. Stejně tak připustily pokles reálných příjmů zdravotníků. "Náš celostátní sněm se dohodl na tom, že bude prosazovat několik stabilizačních opatření," prohlásil Kubek. Tím prvním je snížení maximálních úhrad ze zdravotního pojištění u všech léčiv o 10 procent. Dále LOK požaduje nehradit ze zdravotního pojištění léky, které jsou jinak volně prodejné bez lékařského předpisu. LOK dále požaduje zvýšení vyměřovacího základu pojistného placeného státem na 50 % průměrné mzdy nebo přesun části výnosu spotřební daně uvalené na alkohol a tabákové výrobky do fondu zdravotního pojištění. Samozřejmostí je, že LOK požaduje i zvýšení platů zdravotníků.

Plat by měl být vyšší o pět tisíc

V současné době mají lékaři zaměstnanci v ČR průměrný plat 37 000 korun měsíčně, ale za 250 hodin strávených v práci, tedy včetně přesčasů a pohotovosti. Jejich průměrný hodinový výdělek tak činí 148 korun. LOK požaduje, aby došlo ke zvýšení průměrného platu lékaře o 5000 korun, tedy zhruba na 42 000 korun měsíčně a u zdravotní sestry o 3000 korun, což by znamenalo asi 20 500 korun. O těchto požadavcích chtějí jednat s ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou. Budou jednat i s premiérem.

Předseda LOK Milan Kubek chce v nejbližších dnech o kritické situaci v resortu jednat, jak s předsedou vlády, tak s představiteli opozice. Zároveň sněm také se rozhodl, že stávku ve zdravotnictví už nemusí vyhlásit celostátní sněm jako dosud, ale tuto pravomoc delegoval na předsednictvo LOK.

"Ministr zdravotnictví musí být silnou osobností, jinak sám nic neprosadí. Vláda by ho vždycky měla podpořit a zdravotnictví by mělo jít napříč politickým spektrem. Vždyť je to v zájmu pacienta," prohlásil Milan Kubek.

VÁCLAV PERGL , PRÁVO

obsah | Česká republika