Mladým Čechům se pro práci otevírá Nový Zéland

Nový Zéland a Česká republika podepíší v pondělí v Praze dohody umožňující jejím občanům bezproblémovou práci v obou zemích. Nabídka je určena bezdětným lidem mezi 18 až 30 lety a je omezena roční lhůtou. Napsal to internetový server Scoop.

"Smlouva umožní mladým Novozélanďanům a Čechům lépe poznat kulturu, zvyky druhé země. Vše pomůže v upevňování vzájemných vazeb," řekl k programu nazvaném Working Holiday Scheme novozélandský ministr zahraničí Phil Goff.

"Máme zájem posílit vztahy se zeměmi, které nově vstoupily do Evropské unie, jako je například Česká republika. Podobné nabídky pracovních příležitostí přitom vybudují kontakty mezi obyčejnými lidmi," doplnil Goff.

ČR je z pohledu Nového Zélandu třiadvacátým státem, s nímž Wellington Working Holiday Scheme podepsal. Z Evropy má podobné programy uzavřeny s dvanácti zeměmi.

Příslušné smlouvy dnes v Praze podepíší novozélandský velvyslanec Peter Hamilton a náměstek ministra zahraničí Petr Kolář.

Závazek obou zemí by měl vstoupit v platnost od března příštího roku. Přináší s sebou úbytek formalit při vyřizování pracovních povolení pro mladé: jak pro Čechy na Novém Zélandě, tak pro Novozélanďany v ČR. Všichni kandidáti musejí splňovat dvě hlavní podmínky - musejí být ve věku od 18 do 30 let a bezdětní.

NOVINKY

obsah | Česká republika