Železný se bude opět ucházet o členství v MOV

Oštěpař Jan Železný bude znovu usilovat o členství v Mezinárodním olympijském výboru. Jeho kandidaturu do komise sportovců, jejíž členové jsou současně zástupci MOV, podpoří výkonný výbor Českého olympijského výboru. Volby proběhnou v srpnu na olympijských hrách v Aténách.

Výkonný výbor ČOV musí ještě vyřídit potřebné formality, uzávěrka pro příjem jednotlivých kandidátů na členství v MOV je na konci února.

Český olympijský výbor neuvažoval o jiném kandidátu. "Jan Železný je z mála osobností jediným relevantním zástupcem, o němž můžeme v souvislosti se členstvím v Mezinárodním olympijském výboru uvažovat," řekl Sportu.cz tiskový mluvčí ČOV Zdeněk Šesták.

Železný o záměru ČOV věděl delší dobu a proti rozhodnutí výkonného výboru nic nenamítá. Trojnásobný olympijský vítěz již členem MOV byl od roku 1996, v roce 2001 na svůj post ale rezignoval z důvodu časové vytíženosti.

Volba členů komise proběhne na olympijských hrách v Aténách v srpnu letošního roku, o budoucím složení výboru budou hlasovat všichni zúčastnění sportovci.

"Na LOH bude zvoleno osm členů komise. Pokud dostane Železný dostatečný počet hlasů, může počítat až s osmiletým funkčním obdobím. V případě menší důvěry hlasujících by bylo funkční období poloviční," vysvětlil Šesták.

SPORT.CZ

obsah | Česká republika