Senát vydal šéfa Novy k trestnímu stíhání

Senátoři ve čtvrtek vydali ze svých řad generálního ředitele televize Nova Vladimíra Železného k trestnímu stíhání. Železný čelí podezření z poškozování věřitele a z daňových deliktů, hrozí mu i další obvinění. Senátor by mohl být i odsouzen, pokud by žaloba prokázala jeho vinu. Vydání Železného podpořilo 61 z 80 přítomných senátorů.

"Jsem zklamán," prohlásil po hlasování Železný s tím, že sám požádal Senát o své vydání. Podle něj ho však zklamalo, že senátoři odmítli proceduru, v níž by mohl dokázat, že sama horní komora je zmanipulována. "Rovněž doufám, že mé vystoupení zde v Senátu nepovede od tohoto okamžiku ke zvýšené šikaně ze strany vyšetřovacích orgánů," řekl Železný.

Magnát žádal podmínky

Ještě před hlasováním senátoři rozhodovali o odkladu projednávání případu. Tento návrh z řad ODS a KSČM však podpořilo pouze 30 senátorů. Právě tolik zástupců mají i se Železným v horní komoře komunisté a občanští demokraté.

Před hlasováním Železný vyjádřil ochotu se policii vydat, ovšem za podmínky, že jej znovu vyslyší mandátový a imunitní výbor Senátu. "Chci prohlásit svoji vůli být Senátem vydán, jak jsem už mnohokrát prohlásil. Současně žádám o řádné dokončení postupu předepsaného zákonem v mandátovém a imunitním výboru. Hovořím o proceduře, která mi byla odepřena," uvedl na závěr své zhruba hodinové obhajoby na schůzi Senátu. Železný se chtěl před výborem vyjádřit i k podezřením z poškozování věřitele a krácení daně, kvůli nimž dosud nebyl obviněn. "Pak ať výbor posoudí, zda vyhoví mé vůli a doporučí vydání, nebo naopak shledá v tomto případě důvody ochrany mandátu senátora před případnou zvůlí tak pádné a důležitější, že bude preferovat je," prohlásil.

Topolánek: je to inkvizice

Ještě před hlasováním šéf ODS a místopředseda horní komory Mirek Topolánek uvedl, že imunitní výbor o případu Železného nerozhodl "procedurálně ani věcně korektně". "Nebyl to výbor, byl to spíše tribunál, připomínající dobu McCarthyho a Výboru pro neamerickou činnost z poválečné doby," prohlásil Topolánek. Senát se podle něj měl "obrnit proti politizaci celého případu a neměl propadnout hysterii".

Výroky členů imunitního výboru ještě před přijetím verdiktu Topolánkovi připomínaly dobu inkvizice, případ sám pak kauzy majitele Sparty Praha Petra Macha a sponzora ODS Milana Šrejbra, "kteří se stali symboly akce Čisté ruce, kdy na politickou objednávku s cílem diskreditovat politickou stranu byly doslova vyrobeny mediální případy".

Martin Mejstřík (za Cestu změny) poukázal na to, že Železný se dostavil teprve na třetí jednání imunitního výboru. "S číší v ruce jste se nám vysmál," uvedl s připomínkou, že Železný místo druhého jednání otevíral svou senátorskou kancelář ve Znojmě. "Pane doktore, mě to uráží," prohlásil Mejstřík, podle něhož Senát bude mít jen takovou vážnost, jakou senátoři sami vytvoří. Jedinou politizaci případu Mejstřík vidí ve vztahu Železného a ODS. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) poté Mejstříka vyzval, aby svá slova doložil.

Další místopředseda Senátu Jan Ruml (US-DEU) odmítl, že by imunitní výbor rozhodoval ukvapeně. Podle něj důkaz o politickém pozadí kauzy Železný nepředložil ani v materiálu s názvem Fakta a důkazy, který rozdal senátorům.

JITKA GÖTZOVÁ

obsah | Česká republika