Trenér Zeman získal Mezinárodní cenu fair play

Fotbalový trenér Zdeněk Zeman, od roku 1968 usazený v Itálii, využil návštěvu rodné země k převzetí Mezinárodní ceny fair play.

Před čtyřmi lety prohlásil, že se v italském fotbale dopuje a sužují ho neúnosné dluhy, čímž odpálil doutnák bouřlivé diskuse. "S jejími výsledky jsem spokojen. Alespoň v Itálii se začalo něco dít," říká dnes Zdeněk Zeman. Málomluvný muž získal za svá slova před časem Cenu fair play v Česku, nyní i od mezinárodního výboru při UNESCO.

"Předběhl jste dobu," poděkoval mu předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek, který mu ji včera předal. "Nejmorálnější je postoj, který člověka přivede do nesnází, a on při něm přesto vytrvá." Zeman, bývalý úspěšný trenér Foggie, Parmy a Neapole, se stal v italském fotbale "personou non grata", dodnes se táhne jeho soud s fotbalistou Viallim, jehož nařkl z užívání nedovolených prostředků. Nedostal už smlouvu v AS Řím, pak odešel do Turecka a teď působí jen v druholigové Salernitaně. "Byla to moje volba. Plno lidí včetně médií mě podpořilo," nelituje.

"Doping je probl ém celého sportu, pro prevenci by se mělo dělat mnohem víc. Jenže když o všem rozhoduje ekonomika, není to možné," vrtí hlavou. Tresty hříšníkům v italském fotbale v čele s Davidsem a Coutem mu jsou pro smích. "Kluby do nich investují, přišly by o peníze..." Válka s dopingem je nekonečná. Co by se stalo, kdyby zákazy pominuly? "To by umřelo hodně lidí. Následky světový sport ještě pozná, podobně jako v bývalé NDR." Rozehnání dopingového mraku nad sportem vidí jednoduše. "Ať lidé sportují pro zdraví. Na fotbal budou chodit kvůli radosti ze hry, ne pro zvyšující se ceny hvězd."

Zeman neuznává ani doplňkovou výživu. "Vím, že třeba kreatin brali i ve Spartě a nikomu to neprospělo, naopak. Co se jí normálně, to zdravému člověku stačí. Kdo na to má, musí být nejlepší," tvrdí. Také únavu hvězd, která byla k vidění na mistrovství světa, považuje za výmluvu. "Dřív se hrával skoro stejný počet zápasů, a kádry týmů byly mnohem užší," říká. Překvapení na turnaji přisuzuje nezkaženosti hráčů tzv. třetího světa. "Dnes už ví každý o všem, oni jsou lépe kolektivně připraveni." Čtyřiapadesátiletý trenér prodloužil o rok smlouvu v Salernitaně: "Mám tam rozdělanou práci."

Pod jeho vedením hraje argentinský útočník Lazzaro, z libereckého hostování se vrací Koloušek. "Dřív nedostal tolik příležitostí. Ale má na první ligu. Uvidíme, co bude nejlepší pro něj i pro náš klub," dodává. Do Čech ho skoro najisto nepustí...

TOMÁŠ NOHEJL, PRÁVO

obsah | Česká republika