Američané zjednoduší víza pro některé podnikatele

Lidé, kteří pracují ve firmách sdružených v Americké obchodní komoře, budou moci do Spojených států cestovat jednodušeji. Američané pro ně chtějí usnadnit sytém žádostí. Novinářům to řekli ministr zahraničí Alexandr Vondra a americký velvyslanec Richard Graber. Podle české diplomacie se zvýhodnění a méně byrokracie týká zhruba 450 společností.

Americká obchodní komora je dobrovolným sdružením a má pobočky i jinde ve světě. V Česku působí již 13. rok a firmy, které v ní jsou zastoupeny, jsou české i zahraniční. Pomáhají si v obchodních záležitostech. Lobbují také za zlepšování podnikatelského klimatu a snaží se posilovat obchodní vztahy mezi ČR a USA.

I nadále budou moci v jednodušším režimu žádat mladí lidé o studentské vízum. Zkušební doba tohoto systému se osvědčila. "Je to malý krok kupředu," komentoval nová opatření ministr. Žadatelé o studentská víza jsou od ledna zvýhodněni například v tom, že nemusí volat na placenou linku a tam si domlouvat si schůzky s konzulárními pracovníky. Žádosti posílají elektronickou cestou.

Vondra se spolu s Graberem účastnil pravidelného zasedání česko-americké vízové komise, která řeší problematiku amerických víz uplatňovaných vůči českým občanům.

Vondra také uvedl, že bude zjišťovat, jak by se mohly změnit české zákony, aby Češi mohli využívat dlouhodobých amerických víz v již neplatných pasech. To dosud není možné. Podle velvyslance by bylo žádoucí, kdyby si prošlé pasy s platnými vízy mohli lidé ponechávat. Protože ti, kteří o vízum přišli kvůli pasu, tvoří 15 až 20 procent nových žadatelů, uvedl Graber.

Česká diplomacie zjednodušení vízového procesu pro některé žadatele vítá, avšak jejím trvalým zájmem je zrušení víz, což by podle Vondry mohlo být do dvou let. Záleží to však na tom, zda americký Kongres změní zákon, kterým se určuje seznam zemí s bezvízovým stykem.

Podle současného zákona lze bezvízový režim povolit té zemi, jejímž občanům americké úřady nezamítnou více než tři procenta žádostí o vízum po dobu alespoň dvou let. V případě Čechů se počet zamítnutých žádostí v minulosti pohyboval kolem deseti procent ročně. Trend je podle Grabera pozitivní, počet zamítnutých žádostí nyní mírně poklesl na devět procent.

Česká republika zatím marně přesvědčuje Američany, aby víza zrušili. Zkusila to i přes Evropskou unii, která má společnou vízovou politiku se zeměmi světa. Avšak ani to nepřineslo zatím úspěch.

Praze se nelíbí, že "staří" členové EU vízum do Ameriky mít nemusí, zatímco většina nových členů vízovou povinnost má.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika